Sıcak Demircilik Mesleği de Tarihe Karışıyor - Son Dakika
Yerel

Sıcak Demircilik Mesleği de Tarihe Karışıyor

Sıcak Demircilik Mesleği de Tarihe Karışıyor

Teknolojinin hızlı gelişimi, revaçta olan birçok mesleğin bitmesine sebep oluyor.

11.08.2014 14:37

Teknolojinin hızlı gelişimi, revaçta olan birçok mesleğin bitmesine sebep oluyor. El emeği, bilek gücü ile icra edilen, zarafet, ince işçilik, dikkat ve titizlik isteyen demircilik, kalaycılık, taşçılık, hattatlık, değirmencilik, dokumacılık, çömlekçilik, tenekecilik, nalbantlık, semercilik ve sepetçilik gibi biz zamanların gözde meslekleri değişen ekonomik şartların bir sonucu olarak adeta tarihe karışıyor.

Ergani'de 35 yıllık sıcak demirci ustası Cemal Öztekin, 'Baba mesleğim' dediği demirciliğe başlarken, ilçede 27'in üzerinde demirci ustasının bulunduğunu, ancak teknolojinin gelişimiyle birlikte mesleğin yok olmayla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Yaklaşık 35 yıldır mesleğin içinde olduğunu anlatan Öztekin, şunları söyledi:

"Bir keserin maliyeti 50-60 lira. Piyasada 10 liraya keser satıyorlar. Sebebi, döküm olması, standartlara uygunsuzluğu ve kalitesizliğidir. Vatandaş işini görmek için ucuzu tercih ediyor. Kalitesinden anlamıyor. Bize keser geliyor, üzerinde 1967 tarihi var. Kaliteli olmasa 43 yıldır dayanır mı?... Bugün ise haftada, bazen ayda bir keser veya balta zor satıyoruz. Seri üretimle keser çok ucuza mal ediliyor. Bizde ise bu fiyatın 4-5 katı. Bu da satışlarımızı etkiliyor. Ekonomik gücümüz olmadığından seri üretime geçemiyoruz. Böyle devam ederse bu mesleğin yaşaması çok zor." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sıcak Demircilik Mesleği de Tarihe Karışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement