Mehmet Şimşek: Vatandaş Dün İtibariyle 9 Milyar Dolarını Bozdurdu - Son Dakika
Ekonomi

Mehmet Şimşek: Vatandaş Dün İtibariyle 9 Milyar Dolarını Bozdurdu

Mehmet Şimşek, darbe girişimi sonrası vatandaşın TL'ye yöneldiğini dün itibariyle 9 milyar doların üzerinde dövizini bozup TL'ye geçtiğini söyledi.

27.07.2016 10:22  Güncelleme: 11:24

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Vatandaş dün itibariyle 9 milyar doların üzerinde dövizini bozup TL'ye geçti, bu çok önemli. Bütün verilere bakıldığında, TL'deki değer kaybına, borsadaki çıkışa ve risk primlerindeki yükselişe bakıldığında, temellerin nispeten sağlam olduğunu bilmekte fayda var" dedi.

"TÜRKİYE'YE GİRİŞ VAR"

Şimşek, " Türkiye'ye girişler başladı. Bir miktar çıkış yaşandı ve yaşanıyor" diye devam etti.

Başbakan Yardımcısı, Türkiye bir daha bu tür şeyler yaşamamak için yapısal reformları yapar mı sorusunu akıllara getirdi.

"BUNDAN SONRA DARBE OLMAMASI İÇİN"

Şimşek, sistemik önemli reform çalışmaları var. Önemli adımlar atıldı ve atılıyor. Bir şey söyleyeyim. O akşam sizler dahil milletimizin gösterdiği cesaret bize umut veriyor. Sistemin darbe üretmesini engelleyeceğiz, önemli reformlar yapacağız ama Türkiye'de milletin bu darbe girişimine karşı gösterdiği duruşu ben dışarda da başka ülkeler için dikkate alınacak bir konu olduğunu söyledim" diye devam etti.

"BAŞBAKAN BENİ BURDA İSTEMİYOR"

Şimşek, "Başbakanımızla konuştum, espri yapıyorum burada 'Seni burada görmek istemiyorum'dedi. Yani şu anda herkese durumu anlatmak için bir seferberlik halinde çalışıyoruz" dedi.

"TÜRKİYE GERİ GİDERDİ"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şimşek, "Girişim başarılı olsa idi Allah korusun, bu ülkede kaos olurdu. Bu ülke nereye giderdi, 20-30 sene geriye giderdi. Ahkam kesenler o soruyu hiç sormadı." ifadelerini kullandı.

Şimşek, konuk olduğu TV programında ayrıca "Burada 'darbe kötü ama siz' diyenler bu memleketin nasıl bir badireyi atlattığına bakmıyor."dedi.

Standard & Poors'un (S&P) kredi notu kararına da değinen Şimşek, şunları kaydetti:

"S&P'NİN ARGÜMANLARI YANLIŞ"

"Bir kere biz, S&P ile çalışmıyoruz, çalışmamız gerekmiyor. Dışarıdan kurumlar para ödemeseniz de, onlarla çalışmasanız da kredi notu verebiliyor. Ben ülke ile ilgili yorum yapanları saygı ile karşılıyorum ama tenkitlerim de var. Tenkitlerim ne, normalde siz bir ülke ile kanaat yürüteceksiniz ne yaparsınız Allah için bir ararsınız ve 'sizin diyeceğiniz bir şey var mı' sorusunu sorarsınız. Ama onlar kararı vermişler, ya bir oturup görüşelim. S&P'nin temel argümanı, ifadeleri 'Türkiye'de siyasi gerilim artacak, Türkiye'nin demokrasisi tehlikeye girecek onun için notu kırıyoruz' idi. Anlaşılır değil. Aksine Türkiye'de demokrasi güçlendi, milletimiz daha da kenetlendi. Bunu her yerde görüyorsunuz. Bunların not indiriminde temel argümanın tamamen yanlış olduğu anlaşıldı.

"DİĞERLERİ İLE GÖRÜŞÜYORUZ"

Tabii diğer reyting kurumları ile de diyalogdayız. Darbe girişiminin hemen ardından görüşmeler yaptık, beni dinlediler. Moody's Ankara'da. Onlarla oturacağız ve bu dönemi ne şekilde yönettiğimizi anlatacağız, reformlardan söz edeceğiz. Reformlardan söz edeceğiz. Kanımca bu darbe girişiminin ardından Türkiye'nin demokrasisi güçlenmiştir, Türkiye'nin ekonomisi de güçlenecektir. Reformlar ile ilgili kararlılık da arttı. Şu aşamada Türkiye'nin kredi notunun indirilmesi için hiçbir neden yoktur."

"BES'İN BAŞARILI UYGULANDIĞI ÜLKELER VAR"

Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılım konusunda ise "Bu, pek çok ülkede var, başarı ile uygulanıyor. Başında kem küm edenler oluyor ama İngiltere'den Şili'ye kadar önemli örnekler var."yorumunu yaptı.

Mehmet Şimşek: Vatandaş Dün İtibariyle 9 Milyar Dolarını Bozdurdu
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Mehmet Şimşek: Vatandaş Dün İtibariyle 9 Milyar Dolarını Bozdurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement