Sisi'nin İngiltere Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Sisi'nin İngiltere Ziyareti

Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan, seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin avukatlarından Rodney Dixon, bu hafta İngiltere'yi ziyaret etmesi beklenen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'ye eşlik edecek bazı Mısırlı üst düzey yetkililerin, İngiltere'ye geldiklerinde gözaltına alınabileceğini bildirdi.

03.11.2015 17:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan, seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin avukatlarından Rodney Dixon, bu hafta İngiltere'yi ziyaret etmesi beklenen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'ye eşlik edecek bazı Mısırlı üst düzey yetkililerin, İngiltere'ye geldiklerinde gözaltına alınabileceğini bildirdi.

Mısır Devrim Konseyi (ERC), İngiltere'nin başkenti Londra'da, Sisi'nin İngiltere'ye davetine yönelik tepkilerinin dile getirildiği basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan avukat Rodney Dixon, son 2 yıldır Mısır'daki insan hakları ihlallerinden ötürü Sisi'nin İngiltere'de memnuniyetle karşılanmaması gerektiğini kaydetti.

Dixon, İngiltere'ye geldiğinde Sisi'nin diplomatik dokunulmazlığı olacağına ancak heyetinde bulunan bazı üst düzey isimlerin böyle bir koruması olmadığına dikkati çekti.

Avukat Rodney Dixon, uluslararası yasalar altında söz konusu diplomatik dokunulmazlıktan çok az sayıdaki kişinin faydalanabildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Askeri ve güvenlik personeli gibi Sisi'nin çevresinde bulunan ve buraya gelen birçok yetkilinin diplomatik dokunulmazlığı bulunmuyor. Yani polis soruşturmasının parçası oluyor. Mısır'da işlenen ciddi suçların soruşturulması ve buraya gelecekler hakkında dava açılması için İngiliz polisi ve hukuku ile iletişim içerisindeyiz. Birleşik Krallık yasaları altında buna izin var. Birleşik Krallık olarak bizler, ciddi suçları işleyenlerin buraya gelmesini ve yargıdan kurtulmasını istemiyoruz. Polis bu konuda bir süredir inceleme yürütüyor. Biz de aktif bir şekilde, polise ilettiğimiz delillere dayalı olarak, buraya gelecek kişilerin tutuklanmasını istiyoruz. Eğer ortada deliller varsa, bu kişilerin tutuklanmaları için polise harekete geçmesi çağrısında bulunuyoruz."

Toplantıda konuşan Mısır Devrim Konseyi Başkanı Dr. Maha Azzam, Sisi'ye yapılan söz konusu davetin iptal edilmesi gerektiğini bildirerek, Sisi'nin ziyaretinin İngilitere'yi "Mısır'daki rejimin aktif katılımcısı" pozisyonuna sokacağı uyarısında bulundu. Azzam, "Bu, İngiliz vatandaşlarına, böylesine gaddar bir rejime aktif katılımcılar olarak destek sağlayıp sağlamadıklarını kendilerine sorma çağrısıdır" dedi.

İstanbul'da Ağustos 2014'te kurulan "Mısır Devrim Konseyi" adı verilen oluşumda farklı siyasi akımlardan muhalifler yer alıyor. Aralarında İhvan yöneticilerinin yanı sıra eski bakan, milletvekili, hukukçu, aktivist ve Hristiyan isimlerin de bulunduğu konsey, "askeri darbe yönetimine karşı gençleri ve devrimci güçleri birleştirme, geçmişte yaşanan ihlallerin karşısında yer alma, barışçıl halk hareketlerini destekleme ve geleceğe dair ortak bir vizyon belirlemeyi" hedefliyor.

Sisi'nin ülkeye daveti tepki çekiyor

Sisi'nin ziyaretine İngiltere'deki insan hakları ve demokrasi destekçileri ile muhalefet partileri tepki gösteriyor. Ülkedeki birçok siyasetçi, akademisyen ve aktivist, Başbakan David Cameron'a, Sisi'ye yaptığı resmi daveti geri çekmesi için geçen hafta açık mektup göndermişti.

İngiliz hükümetinin haziran ayında Sisi'yi davet etmesinin hemen ardından parlamentoda bu ziyaretin ve Mısır'daki insan haklarının durumunun tartışılması için verilen önergeye ise aralarında ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn'in de bulunduğu 51 parlamenter imza attı.

Sisi'nin İngiltere'ye davetinin iptali için bir de imza kampanyası başlatıldı. İngiltere Parlamentosu'nun internet sayfasındaki imza kampanyaları bölümünde yer alan "Sisi'nin İngiltere'ye ziyaretini iptal et" başlıklı kampanyayla, Başbakan David Cameron ve hükümete, "Sisi'ye yapılan daveti acilen geri çekin", "Mısır'a silah satışını durdurun" ve "Tüm idamların iptali için Mısır hükümetine baskı yapın" çağrısında bulunuluyor.

İngiliz hükümetinin Sisi'ye resmi davetinin, Mısır mahkemesinin Muhammed Mursi'yi 17 Haziran'da yeniden idama mahkum etmesinin hemen ardından gelmesi yine tepki çekmişti.

Sisi'nin bu hafta gerçekleşeceği öngörülen ziyareti sırasında İngiltere Başbakanlığı önünde geniş katılımlı protesto gösterisi düzenlenmesi bekleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sisi'nin İngiltere Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement