Son Bir Yılda 50 Böbrek Nakli Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Son Bir Yılda 50 Böbrek Nakli Yapıldı

Son Bir Yılda 50 Böbrek Nakli Yapıldı

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, son model teknolojiyle bir yılda 50 tane böbrek naklini gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza attı.

20.08.2014 23:13  Güncelleme: 15:48

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2012 yılının Ağustos ayında başladığı böbrek naklini hızla devam ettiriyor. Kısa bir aradan sonra 2013 yılının Temmuz ayında tekrardan başlanan böbrek nakilleri gittikçe artıyor. Hastane, son model teknolojiyle bir yılda 50 tane böbrek naklini gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza attı.

Yapılan nakillerin 46'sı canlı vericiden diğer 4'ü ise kadavra kaynaklı donörden yapıldı. Böbrek nakli yapılan hastaların takiplerinin de hastanede yapıldığı ve şu ana kadar da yüzde 95'in üzerinde başarı sağlandığı belirtildi. Ayrıca daha önce dış merkezlerde nakil olup kontrol için başka merkezlere giden yaklaşık 145 hasta ve 75 böbrek vericisinin takibi de hastanede başarılı bir şekilde yapıldığı ifade edildi.

HASTANE BİR İLK

Hastanede gerçekleşen böbrek nakli esnasında bir ilk gerçekleşti. Başarılı bir şekilde yapılan böbrek naklinden sonra hastada gelişen novo TTP- HÜS hastalığı, uygulanan PLAZMAFEREZ (Kanın bileşenlerinden plazmanın kan alındıktan sonra süzülüp hücrelerin kişiye geri verilmesi işlemidir.) tedavisinin başarılı bir sonuç verdiği belirtildi. Hastanın klinik durumu bu tedaviyle düzenleneceği dile getirildi. Yaklaşık 2 hafta süre ile 7-10 kez uygulanacak PLAZMAFEREZ seansı ile hastada tam iyileşme beklenildiği belirtildi.

TÜRKİYE'NİN ÖNDE GELEN MERKEZİ

Daha önce böbrek nakli olmak için bölge dışında, uzak merkezlere gitmek zorunda kalan hastalar, artık gönül rahatlığı ile Eğitim ve Araştırma Hastanesinde böbrek nakli olma ve kontrollerini yaptırma imkanına kavuştukları belirtildi. Diyarbakır, şu anda böbrek nakli yapılan ve poliklinik takibinde olan hasta sayıları açısından Türkiye'nin önde gelen merkezleri arasına girdiği ifade edildi.

ORGAN BAĞIŞINDA HERKES DUYARLI OLMALI

Organ nakli mesul Müdürü Doç. Dr. Ramazan Danış, "Rakamlarımızdan da görüldüğü üzere organ bağışı konusunda bölgemiz arzu edilen düzeyde değildir. Kadavradan böbrek nakli sayısı olması gerekenin çok altında bulunuyor. Organ bağışı konusunda sağlık çalışanlarının, medyanın, kanat önderlerinin ve halkın daha duyarlı olmasını beklemekteyiz" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Son Bir Yılda 50 Böbrek Nakli Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement