Steinmeier-Bushati Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Steinmeier-Bushati Basın Toplantısı

BERLİN (AA) – Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ABD'deki başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olmak için kampanya yürüten iş adamı Donald Trump'ın dış politika ile ilgili yaptığı konuşmasına ilişkin "Henüz bir çizgi göremiyorum.

28.04.2016 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BERLİN (AA) – Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ABD'deki başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olmak için kampanya yürüten iş adamı Donald Trump'ın dış politika ile ilgili yaptığı konuşmasına ilişkin "Henüz bir çizgi göremiyorum." dedi.

Steinmeier, başkent Berlin'de Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD'deki seçim kampanyasının gerçeklik algısının ötesine geçmemesini ümit ettiğini belirten Steinmeier, gelecekteki ABD başkanlarının da küresel güvenlik mimarisinin değiştiğini kabul etmesi gerektiğini kaydetti.

Steinmeier, Trump'ın "önce Amerika" söyleminin buna bir cevap teşkil etmeyeceğini söyledi.

Trump'ın dış politikasının tam olgunlaşmış şekilde görünmediğini ifade eden Steinmeier, bu konuya ilişkin "Henüz bir çizgi göremiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye

Suriye'deki duruma değinen Steinmeier, Suriye'deki gelişmeleri endişeyle izlediklerini bildirdi.

Ateşkesin çok kırılgan olduğunu ama çatışmaların azalmasını sağladığını belirten Steinmeier, şimdi ise özellikle başta Halep olmak üzere bazı bölgelerde çatışmaların yeniden endişe verici şekilde arttığına işaret etti.

Steinmeier, bu çatışmaların yatıştırılması ve yeniden Cenevre görüşmelerine dönülmesi yönünde olanakların kullanılmasını istedi.

Ateşkesin istikrarlı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Steinmeier, endişeli gelişmelerin yanında Suriye'de daha önce insani yardımların girmediği yerlere bu yardımların ulaştırılmasının başarıldığını da kaydetti.

Steinmeier, Suriye'deki sorunun askeri değil, siyasi olarak çözülebileceğini söyledi.

Öte yandan Steinmeier, Sırbistan'da seçimlerin yapıldığına, Makedonya'da ise kargaşalık yaşandığına dikkati çekti.

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Bushati ile Makedonya'da şiddet eylemlerinin nasıl engellenebileceği konusunu görüştüklerini dile getiren Steinmeier, bir çözüm bulmaya çalışan Avrupa Birliği (AB) Komiseri Johannes Hahn'ın tarafların işbirliğine hazır olmadığından dolayı geri çekildiğine dikkati çekti.

Bu nedenle Makedonya'ya dışardan etki edilmesine bir olanak bulunmadığını ifade eden Steinmeier, artan istikrarsızlığın Makedonya'nın, NATO ve AB'ye giden yolunu zorlaştırdığını belirtti.

"Arnavutluk, Batı Balkanlardaki istikrar için önemli." diyen Steinmeier, Arnavutluk'un reform çabalarını övdü.

Adalet alanında gerekli reformların rayına oturtulacağına işaret eden Steinmeier, bu ülkede yapılanların örnek teşkil ettiğini ve Almanya'nın bu reform sürecinde Arnavutluk'a destek vereceğini bildirdi.

Bushati

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Bushati de ülkesinin ileriye gitmesini istediklerini dile getirerek, Almanya'nın verdiği desteğe teşekkür etti.

Almanya'nın inisiyatifiyle gençlerin değişim programı için Tiran'da 6 Balkan ülkesinin katılacağı bir merkezin kurulacağını belirten Bushati, bunun Paris'te yapılacak toplantıda resmiyet kazanacağını kaydetti.

Steinmeier ile görüşmesinde güvenlik konusunun da ele alındığını ifade eden Bushati, "Bölgemizde güvenlik sorunu var. Öncelikle bölgemizin Avrupa entegrasyonuna ve NATO'nun güvenlik yapısına ihtiyacı var." dedi.

Bu sorunu aşmaya çalıştıklarını anlatan Bushati, ülkedeki reformları kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Steinmeier-Bushati Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement