Sungurlu'da Kadınlara Kanserden Korunma Yöntemleri Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Sungurlu'da Kadınlara Kanserden Korunma Yöntemleri Anlatıldı

Sungurlu\'da Kadınlara Kanserden Korunma Yöntemleri Anlatıldı

Çorum’un Sungurlu ilçesi Mahmut Atalay Spor Salonu’nda sabah sporu yapan kadınlara kolon, meme ve rahim ağzı kanserleri ile ilgili bilgi verildi.

08.04.2014 16:58

Çorum'un Sungurlu ilçesi Mahmut Atalay Spor Salonu'nda sabah sporu yapan kadınlara kolon, meme ve rahim ağzı kanserleri ile ilgili bilgi verildi. Sungurlu Sağlık Grup Başkanlığı'nda görevli Ebe Aynur Ertugral tarafından verilen seminere çok sayıda bayan katıldı.

Seminerde kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını anlatan Ebe Aynur Ertugral, Rahim ağzından sürüntü testi ile erken tanı konulmasının mümkün olduğunu söyledi.

Her kadının 30 yaşından itibaren 5 yılda bir test yaptırması gerektiğinin altını çizen Ertugral, Bu testle kanseri erken tanıyabilir, kansere yakalanmanın doğurabileceği kötü sonuçlardan kurtulabilirsiniz diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Dünyada her 8 kadından birinde görülen meme kanserine karşı da kadınların 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapmasının mümkün olduğunu belirten Ertugral, 40-50 yaş arasında kontrol amaçlı bir kez mamografi çektirmenin ve 50 yaşından itibaren iki yılda bir mamografi çektirmenin erken teşhis bakımından önemli olduğuna işaret etti.

Kanseri önleyemeyiz fakat kansere bağlı sakatlık ve ölümleri önleyebiliriz diyen Ertugral, kolon kanseri ile alakalı da özellikle bol acılı, baharatlı ve kuru gıdalarla beslenme alışkanlığı olan Sungurlu'da kolon kanseri vakalarının giderek arttığını vurguladı.

Kolon kanserinin erken teşhisi için 50-70 yaş aralığındaki her bireyin yılda bir kez gaitada gizli kan testi yaptırması gerektiğini vurgulayan Ertugral, kanserden değil, geç kalınmasından korkulması gerektiğini vurguladı. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sungurlu'da Kadınlara Kanserden Korunma Yöntemleri Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement