Suriye'deki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki Olaylar

Suriye'nin Hama kentinin kuzeybatısında stratejik öneme sahip Sehlul Gab'da ilerleme kaydeden muhalifler, bölgenin ülkenin bölünme planlarının bir parçası olmasına karşı çıkıyor.

17.07.2015 15:11

MUHAMMED MİSTO - Suriye'nin Hama kentinin kuzeybatısında stratejik öneme sahip Sehlul Gab'da ilerleme kaydeden muhalifler, bölgenin ülkenin bölünme planlarının bir parçası olmasına karşı çıkıyor.

Suriyeli muhaliflerin geçen ay sahile açılan kapı konumunda olan Sehlul Gab'da somut bir ilerleme kaydetmesi ve Sünnilerin yoğunlukta bulunduğu köyleri kontrol altına almasıyla bölgede ilk kez rejimi destekleyen köylerle doğrudan temasa geçilmiş oldu. Rejimin bölgede muhaliflerin kontrolünde bulunan köylere yoğun saldırılar düzenlemesinin ardından binlerce kişi göç etmek zorunda kaldı.

Son zamanlarda ülkenin bölünmesi konusunu yeniden gündeme getirenler, Sehlul Gab'ın sahil bölgesinde kurulması istenen "Nusayri devleti" ile diğer bölgeleri ayıran bir nokta olması görüşünü ortaya atarken, muhalifler ise Suriye'nin bölünmesinin söz konusu olmadığını belirterek, hedeflerinin rejimi ülkeden tamamen çıkarmak olduğunu vurguluyor.

Sehlul Gab Operasyonları Odası Komutanı Mahir Ebu Ahmed, bölgenin Suriye'nin iç bölgeleriyle sahili birbirine bağlaması ve köylerinin, rejime asker vermesi nedeniyle önemli olduğunu ifade etti.

-"Bölgenin önemi sadece stratejik ve askeri boyuta indirgenemez"-

Muhalif grupların, Sehlul Gab'daki rejim mevzileri yakınlarında nöbet halinde olduğunu ve bölgedeki tüm köylerin kontrolünü ele geçirmek için yakın zamanda gerçekleşecek bir çatışma planı yaptıklarını belirten Ebu Ahmed, "Bölgenin önemi sadece stratejik ve askeri boyuta indirgenemez. Sehlul Gab, içinden geçen Asi nehri nedeniyle çok verimli topraklara sahip. Bu durum da hem muhalifler hem de rejim için bölgenin önemini artırıyor" dedi.

ÖSO'ya bağlı Dağ Kartalları Tugayı komutanı Nekib el-Leys, rejimin, savunmak için çaba sarf ettiği Sehlul Gab'ı, çevre bölgeleri kaybetmesi durumunda "son kale" olarak gördüğünü anlattı.

Muhaliflerin rejim yanlısı köylere çok yakın bir mesafede konuşlandığını kaydeden Leys, "Hedefleri, Suriye'nin tamamını özgürleştirmeye çalışmak, belirli bir mezhep mensuplarıyla savaşmak değil. Silahlı muhalifler, rejimin aksine tüm bölünme senaryolarına karşı çıkıyor ve Suriye'nin her karışını özgürleştirmeye çalışıyor" diye konuştu.

Lazkiye dağları, Cebeluzzaviye ve Cisruşşuğur bölgeleri arasında kalan Sehlul Gab'ta Sünni, Nusayri, İsmaili gibi farklı mezhep mensuplarının yaşadığı köyler bulunuyor.

Sehlul Gab'ın doğusundaki El-Huveys, El-Amkıyye El-Huveyce, Eş-Şeria, El- Kahire, El-Mansura, Kalat'ul-Madik ve Babı't-Taka köyleri muhaliflerin, bölgenin batısındaki El-Kahire el-Garbiyye, Er-Rasif, El-Azizizyye, Temaniatil Gab, El-Cid, Ez-Ziyara, El-Karkur, Tel Vasıt ve Tel Zecram köyleri ise rejimin kontrolünde bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'deki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement