Suriyeli Çocuklara Akrobatlık Eğitimi - Son Dakika
Yerel

Suriyeli Çocuklara Akrobatlık Eğitimi

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak aileleriyle Türkiye'ye gelen Suriyeli çocuklara, akrobatlık eğitimi verilerek, yaşadıkları acıları bir nebze de olsa unutmaları amaçlanıyor Her Yerde Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve okul sorumlusu Demiral: "Sirk sanatı dezavantajlı ve göçmen çocuklarla çalışmak için çok iyi bir pedagojik yöntem" "Yaşadıkları travmalar vardı.

28.07.2014 10:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HALİL İBRAHİM SİNCAR - Mardin'de ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocuklara, akrobatlık eğitimi veriliyor.

Her yerde Sanat Derneği'nce Mardin'de açılan Mezopotamya Sosyal Sirk Okulu'nda çoğunluğu Suriyeli olan çocuklar  sanatsal etkinlikler ve çeşitli kurslarla eğitim alıyor.

Okulda çocuklar, yerli ve yabancı eğitmenlerce üç top, labut, ip üzerinde yürüme, nesneleri burunda dengede tutma, hulahup, tahta bacak üstünde yürüme, insan piramitleri ve takla atmanın yanı sıra müzik, resim, İngilizce ve Türkçe eğitim de görüyor.

Her Yerde Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve okul sorumlusu Pınar Demiral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sirk sanatının insanın bedenini ve zekasını kullanarak neler başarabileceğini öğrenme açısından çok önemli olduğunu, özellikle çocuk ve gençlerin sosyal, kişisel, kültürel gelişimlerine büyük oranda katkı sağladığını söyledi.

Bu kapsamda Mardin'de Sosyal Sirk Okulu'nu açtıklarını belirten Demiral, okulda 70'i Suriyeli olmak üzere 100'e yakın çocuğun haftada 5 gün eğitim aldığını ifade etti.

Mahalledeki çocukların da eğitimlere katıldığını, kapasitelerini artırmak için çalışmalara başladıklarını vurgulayan Demiral, şöyle konuştu:

"Sirk sanatı dezavantajlı ve göçmen çocuklar ile çalışmak için çok iyi bir pedagojik yöntem. O yüzden bunun Mardin'de ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Mardin'de çok sayıda Suriyeli ve Afgan göçmeni çocuk var. Sosyal sirk bir araç bizim için. Bu okul sayesinde burada arkadaşlıklar ediyorlar, yeni şeyler öğreniyorlar özgüvenleri gelişiyor. Şu anda 100 öğrencimiz var. Kapasiteyi arttırmak istiyoruz"

Suriyeli çocuklar çok mutlu

Demiral, 3 hafta önce eğitimlerin başladığını, bu süre zarfında özellikle Suriyeli çocuklarda çok büyük değişimler gözlemlediklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Okulumuza ilk geldiklerinde duvar dibinde oturup sırtlarını dönüp sessizce kalıyorlardı. Biz çocuklar şımarmadan nasıl yaşayabiliyor diye düşünüyorduk. Yaşadıkları travmalar var. Savaştan geldiler ve yeni bir ülkede kendilerine bir yer edinmeye çalışıyorlar. 3 haftadır eğitim veriliyor. Çok büyük değişimler görmeye başladık. Artık şımarıyorlar, sesleri yükseliyor, kahkaha atıyorlar. Özgüvenleri yerine geldi, yeni yetenekler öğreniyorlar. Çok kısa sürede çok güzel farklılıklar gözlemlemeye başladık."

Yurt içinden ve dışından eğitmenler eşliğinde derslerin verildiğini aktaran Demiral, Amerika, Polonya, Suriye'den gelen gönüllü eğitmenleri kendi imkanlarıyla ağırladıklarını sözlerine ekledi.

ABD'li sirk sanatçısı Katy Liarans, 4 yıldır akrobatlık, 2 yıldır da bunun öğretmenliğini yaptığını söyledi.

Mardin'e geldiğini ve burayı çok beğendiğini belirten Liarans, özellikle Suriyeli çocuklar için sosyal olarak yapılacak çok şeyin olduğunu, o yüzden burada eğitim vermeyi uygun gördüğünü kaydetti.

Suriyeli çocuklardan Ahmed İbn Muhammed de okulu çok beğendiğini ifade ederek, "Güzel şeyler öğreniyoruz. Tahta bacak, resim, müzik öğreniyoruz" dedi.

Haseki'den 10 ay önce gelen Maria Karttaş da Türkiye'de kendilerine yardımcı olduklarını, bu yüzden burayı çok sevdiğini dile getirerek, "Okulda çok eğleniyorum. Resim, müzik ve sirk öğreniyorum. Top çeviriyorum. Türkiye'de mutluyum" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Suriyeli Çocuklara Akrobatlık Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement