Suriyeli Mülteci Kadınları İpek Halı Dokuyor - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Mülteci Kadınları İpek Halı Dokuyor

Görüntü Dökümü : Halı dokunan yerden genel görüntü Dokunan halının kesilmesi Alaattin Alkan'ın açıklamaları Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) koordinesinde Midyat Akçakaya Mahallesi Geçici Konaklama Tesisi'ndeki çadır kentte ki sığınmacı Suriyeli kadınlar iki ipek halı dokudu.

26.01.2016 19:42

Görüntü Dökümü :

Halı dokunan yerden genel görüntü

Dokunan halının kesilmesi

Alaattin Alkan'ın açıklamaları Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) koordinesinde Midyat Akçakaya Mahallesi Geçici Konaklama Tesisi'ndeki çadır kentte ki sığınmacı Suriyeli kadınlar iki ipek halı dokudu.

Geçici Konaklama Tesisi'ndeki çadır kentte sığınmacı Suriyeli açılan pek halı kursu'na sığınmacı kızlar büyük ilgi gösterdi. Dokunan ipek halı düzenlenen bir törenle kesildi. Halıları dokuyan Suriyeli genç kızlara da ustalık belgeleri verildi.

Suriyeli sığınmacı kızlar ipek halı dokuma işini öğrenerek aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.

Kursiyerlere tezgah ve iplik desteği vererek, birbirinden güzel halıların dokunmasını sağlıyor. Kurs eğitmeni Mune Aslan yaptığı açıklamada, bir tezgahta iki genç kızın üretim yaptığını ve ortalama bir halının yapımının yaklaşık 8 ay sürdüğünü belirtti.

Halı tezgahlarının ve yün ipeklerin Kayseri'den geldiğini anlatan Aslan, ürünlerin ise yine Kayserli bir iş adamı tarafından mağazalarında satışa sunulduğunu belirtti.

Kamp Müdürü Mehmet İsa Kurnaz, besmele çekerek kurdeleyi kesti.

Kurnaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu gördüğünüz halıyı buradaki misafirlerimiz, genç kızlarımız dokudu. Kendileri burada misafir kaldıkları yerde hem meslek öğreniyor, hem de çalışmalarıyla zamanlarını değerlendirip ev ekonomilerine katkıda bulunuyor" dedi.

Kamp eğitim koordinatörü Alaattin Alkan ise, kurs ile ilgili detaylı bilgi vererek, "Kızlarımız yaklaşık 8 aydır burada çalışmakta, el emeklerinin göz nurlarının sonucunda şuanda halımız tamamlandı. Burada üretilenler ipek halı olup bin tellidir. Aynı zamanda bin 500 sıra ve toplamda 1.5 milyon ilmekten oluşmaktadır. Burada 10 tane tezgahımız var, ipek halı üzerine çalışıyoruz, 24 kursiyerimiz dokuma yapıyor. Burada her dokudukları tel sıra başına ücret almaktalar. Halılar Kayserili bir tüccarımızın. Halılar tamamlandıktan sonra tüccar bunları alıp götürüp satıyor" diye konuştu.

Halı kesme etkinliğine Kamp Müdürü Mehmet İsa Kurnaz, Müdür Yardımcıları, Orhan Şaşmaz ve Veysi Altunkaynak, kurs öğretmeni Mune Arslan ile kursiyerler katıldı.

İpek haklı kesiminin ardından, davetlilere çeşitli ikramlarda bulunuldu. Ayrıca ipka halı önünde hatıra fotoğrafı çekildi.

Çadır kentte üretilen ipek halıların fiyatları 10 ile 15 bin lira arasında değişiyor.

Suriyeli Mülteci Kadınları İpek Halı Dokuyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriyeli Mülteci Kadınları İpek Halı Dokuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement