Süs Balığı Yetiştiriciliği Disiplin Suçlarını Azalttı - Son Dakika
Yerel

Süs Balığı Yetiştiriciliği Disiplin Suçlarını Azalttı

Süs Balığı Yetiştiriciliği Disiplin Suçlarını Azalttı

Ordu’nun Ünye ilçesinde öğrencilere doğa sevgisini aşılamak amacıyla Fevzi Çakmak İlk ve Ortaokulunda iki yıl önce başlatılan çalışma kapsamında yetiştirilen balıklar, çocukların psikolojik gelişimi üzerinde olumlu etki yaparak disiplin suçlarını azalttı Her sınıfa konulan akvaryumlarda yetiştirilen süs balıklarından yavru satışı da yapan okul yönetimi, elde edilen 3 bin liralık gelirle okula 3 projeksiyon cihazı kazandırdı Okul Müdürü Çaloğlu: "Eskiden ileri düzey disiplin suçlarının işlendiği okulumuzda bu yıl disiplin suçu olmadı, sadece sözlü uyarı gerektirecek küçük olaylar yaşandı.

11.06.2014 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HACER ÖZTÜRK - Ordu'nun Ünye ilçesinde öğrencilere doğa sevgisini aşılamak amacıyla Fevzi Çakmak İlk ve Ortaokulunda iki yıl önce başlatılan çalışma kapsamında yetiştirilen balıklar, çocukların psikolojik gelişimi üzerinde olumlu etki yaparak disiplin suçlarını azalttı.

"Baba Bana Masal Anlat", "Beni En İyi Annem Anlar", "Doğa Anne Beni Affedecek Misin" projeleriyle dikkati çeken Fevzi Çakmak İlk ve Ortaokulu, akvaryumlarda balık yetiştirilerek çocuklara doğa sevgisinin aşılanmasında da önemli bir rol üstleniyor. Akvaryumlarda yetiştirilen süs balıklarından yavru satışı da yapan okul yönetimi, elde edilen 3 bin liralık gelirle okula 3 projeksiyon cihazı kazandırdı.

Okul Müdürü Eyüp Kadir Çaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklara küçük yaşta doğa sevgisini aşılamayı amaçladıklarını söyledi.

Okulların sadece bir bölümünde doğa köşesi bulunmasına karşı olduklarını belirten Çaloğlu, bundan hareketle yola çıkarak hem çiçek hem de süs balığı yetiştirmeye başladıklarını anlattı.

Bütün sınıflara akvaryum koyduklarını belirten Çaloğlu, "Neticesinde çoğalmaya başladılar, yavru akvaryumları oluşturmaya başladık. Elimizde balık yavruları çoğaldıkça da Ünye, Fatsa, Ordu, Giresun gibi yakın yerleşim yerlerindeki akvaryumcularla irtibata geçerek yavru verip yem aldık, bazı yavru satışlarından elde edilen 3 bin lira ile de 3 sınıfa projeksiyon cihazı aldık" dedi.

Balıklarla öğrenciler ilgileniyor

Çaloğlu, "Çocuğun olduğu yerde akvaryum olur mu, elektrik çarpar, başka tehlikeler yaşanır" diye eleştiriler aldıklarına değinerek, "Hiçbir çocuğunun okul koridorunda ve sınıflardaki akvaryumlara zarar vermediğini, aksine onları koruduğunu, nasıl koruyacağını da iyi bildiğini gözlemledik. Onların yemlenmesi, korunması ile hep çocuklarımız ilgileniyor" diye konuştu.

"Eskiden ileri düzey disiplin suçlarının işlendiği okulumuzda bu yıl disiplin suçu olmadı, sadece sözlü uyarı gerektirecek küçük olaylar yaşandı" diyen Çaloğlu, şunları kaydetti:

"Biz 4 yıl önce okulda göreve geldiğimizde 4 öğrenciye uzaklaştırma cezası, çeşitli suçlardan oluşan 25'e yakın disiplin cezası verilmişti. Kantin soygunu olmuştu. Son 2 senedir ciddi anlamda hiçbir öğrencimize disiplin cezası vermedik. Çocuklarımız balık üretmeye başladıktan sonra sakinleştiler, duygularını daha düzgün bir şekilde ifade etmeye başladılar. Çocukların birbirine zarar vermediklerini, kavga etmediklerini, teneffüste bir şeylerle meşgul olduğunu, hiçbir şey yapmasa bile akvaryumu izlediğini gördük. Böyle de güzel bir geri dönüşüm aldık."

"Akvaryum izleyen çocuklarda şiddet eğilimi azalıyor"

Proje Koordinatörü ve Sınıf Öğretmeni Murat Yanık ise "Ağaç yaşken eğilir, demiş atalarımız. Biz de bunu uyguluyoruz. Çocuklarımızın öncelikle doğa ve hayvan sevgisi, daha sonra da bir hobi kazanmaları, kötü alışkanlıklardan uzak durmaları gibi duygularını depreştirmeye uğraşıyoruz. Bilimsel araştırmalara göre akvaryum izleyen çocuklarda şiddet eğiliminin gerçekten azaldığı tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı. - Ordu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Süs Balığı Yetiştiriciliği Disiplin Suçlarını Azalttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement