Tarihi Cami, Mimari Özelliği ve Yapılış Öyküsüyle İlgi Çekiyor - Son Dakika
Güncel

Tarihi Cami, Mimari Özelliği ve Yapılış Öyküsüyle İlgi Çekiyor

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde devlete karşı geldiği iddiasıyla idam edilen Borlu Ayanı Kazdağlıoğlu Mehmet Ağa tarafından kendi adıyla 1778'de yaptırdığı cami, yapılış öyküsünün yanı sıra tek kubbeli mimarisiyle ilgi görüyor.

09.07.2014 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AHMET ÖZLER - Safranbolu ilçesinde devlete karşı geldiği iddiasıyla idam edilen Borlu Ayanı Kazdağlıoğlu Mehmet Ağa'nın 236 yıl önce kendi adıyla yaptırdığı cami, yapılış öyküsü ve mimarisiyle ilgi çekiyor.

Ayanlık mücadelesi sırasında idam edilen Kazdağlıoğlu Mehmet Ağa tarafından 1778'de yaptırılan Kazdağlıoğlu Camisi, ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor.

Ramazanda tarihi camide ibadetin hazzını yaşamak isteyen vatandaşların akın ettiği cami, yıllara meydan okuyor.

Giriş kapısı üzerindeki yazıtta "1778'de Hacı Halil Mahallesi'nden Borlu Ayanı Kazdağlıoğlu Mehmet Ağa tarafından inşa ettirildi" ifadesi bulunan cami, taş ve tuğladan tek kubbesiyle dikkati çekiyor.

Devlete yardımcı olmadığı gerekçesiyle idam

Camisinin inşasıyla ilgili halk arasında anlatılanlara ve bazı kaynaklarda yer alan bilgiye göre, "ayan" denilen itibar ve nüfuz sahibi kişilerin Osmanlı Devleti'nin merkezi-despotik gücü zayıflayıp otoritesi sarsılınca şehir ve kasabalardaki önemi arttı.

Safranbolu'da güçlenen nüfuz sahibi kişilerden Borlu Ayanı Kazdağlıoğlu Mehmet Ağa, 1778'de kendi adına cami inşa ettirdi. Camiye gelir sağlamak amacıyla da Safranbolu'ya 24 dükkan yaptırdı.

Camiyi yaptırdığı yılda Mehmet Ağa, vergi toplamada ve güvenliği sağlamada devlete yardımcı olmadığı iddiasıyla idam edildi. İdamın ardından cami ve çevresindeki dükkanlar, ibadethane için kurulan vakfa bağışlandı. - Karabük

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarihi Cami, Mimari Özelliği ve Yapılış Öyküsüyle İlgi Çekiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement