Tarihin "Kurtlar Vadisi" için plato kurulacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Tarihin "Kurtlar Vadisi" için plato kurulacak

Tarihin "Kurtlar Vadisi" için plato kurulacak

CİHAN DEMİRCİ - Edirne'de, Sultan Abdulhamit dönemini anlatan dizi çekimleri için plato kurulacak.

06.11.2013 12:31

CİHAN DEMİRCİ - Edirne'de, Sultan Abdulhamit dönemini anlatan dizi çekimleri için plato kurulacak.

Yönetmen Osman Sınav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Karakeçili" adlı dizinin projesi için üç yıldır çalıştığını söyledi.

Projeyle ilgili çalışmaları ilk etapta İstanbul'da yaptıklarını ancak daha sonra tarihi doku açısından Edirne'ye yöneldiklerini belirten Sınav, "Hasan Duruer müthiş bir Vali. Özlediğimiz bir devlet insanı. Çok yenilikçi, çok modern ve Edirne için çok güzel şeyler yapmak istiyor. Trakya Kalkınma Ajansı ve Vali Duruer ile görüştük. Vali beyin yönlendirmesi ile inşallah dizi platomuzu Edirne'de kuracağız" dedi.

Projenin çok geniş ve önemli bir platoya ihtiyacı olduğunu, dizi süresince Edirne'nin doğal dokusundan yararlanacaklarını ifade eden Sınav, şöyle konuştu:

"Yani içinde Yıldız Sarayı, Hamidiye Camisi ve sarayın birçok parçası olacak. Sadece Yıldız Sarayı değil, bir takım konaklar... Mesela Viyana'daki bir apartman dairesi de Londra'daki bir mekan da olacak. O dönemi ilgilendiren birçok mekanı Edirne'deki platoda canlandıracağız. Edirne doğal dokusunun bozulmamış olması turizm potansiyelini de yükseltiyor. Edirne, doğal dokusu en bozulmamış Osmanlı başkentidir. 2014 Eylül'ünde yayına girmek üzere hazırlık yapıyoruz. Ocak ayından sonra plato hazırlıkları başlayacak. Mayısa doğru inşallah çekimlerine başlayacağız."

Sınav, dizi projesinin Abdülhamit Han'ın son dönemini kapsadığını aktararak, "Türk-Yunan harbinin 1897 ile 1908 arasında Abdülhamit'in tahttan indirilişine kadar olan süreyi konu alıyoruz. Sonrasını ve devamını da inşallah yapacağız. İttihat ve Terakki dönemindeki dünya politikası tam bir tarihin 'Kurtlar Vadisi' diyoruz. Tarihin 'Kurtlar Vadisi' Edirne'de çekilecek. Çünkü o dönem öyle bir dönemdir" diye konuştu.

-"Edirne'yi ön plana çıkaracak bir proje"

Sınav, dizinin Edirne'nin vizyonu ve marka şehir olabilmesi açısından önemli olduğunu, Karakeçili dizisinin Edirne'yi ön plana çıkaracağını vurguladı.

Dizi platosunun Osmanlı'nın ilk başkentlerinden olan Edirne'de kurulmasının büyük anlam taşıdığını belirten Sınav, şunları anlattı:

"Diziden sonra bir film ya da bir dizi daha sonra o platoda çekilebilir. Biz de çekeriz, başka insanlar da çekebilir. Plato, Edirne için kalıcı bir şey olacak. Son zamanlarda tarihi dizilere bir yöneliş var. Bu da altyapıyla desteklenirse daha güzel olacak. Vali beyin fark ettiği bir şeydir bu. Kentte kurulacak platoya destek olunursa sinema endüstrisinin Edirne'de gelişmesi sağlanır."

Sınav, platonun aynı zamanda tarihi dokunun da korunmasına vesile olacağını kaydetti.

- "Üniversitenin bahçesinde kurulması planlanıyor"

Edirne Valisi Hasan Duruer de "Karakeçili" dizisi için Trakya Kalkınma Ajansı destekli projeler kapsamında Trakya Üniversitesinin bahçesinde plato kurulmasının planlandığını söyledi.

Dizi projesinin gerçekleşmesi halinde Edirne'nin tanıtımına çok büyük katkı sağlayacağını belirten Duruer, şöyle konuştu:

"Diziler, şehirlerin ve ülkelerin tanıtımına önemli katkı sağlıyor. İnanıyorum ki bunun çarpan etkisi çok fazla olacak. Gazeteler ve televizyonlar sürekli bir şekilde Edirne'den bahsedecekler. Bir de tarihi dizilere olan ilgi son zamanlarda çok daha fazla arttı. Hatta yurt dışında en fazla izlenen diziler tarihi dizilerdir. Çok rahat pazarlanma şansına sahipler. Böylece Edirne yurt dışında da tanıtılacak demektir. Dizi projesi önem verdiğimiz projelerden bir tanesidir."

- Tanıtımda "Gladyatör" etkisi

Duruer, film yıldızlarının kenti ziyaretlerinin önemli bir reklam olduğunun bunun en iyi örneğinin Oscar ödüllü Russel Crowe'nin Edirne'yi ziyaretinde görüldüğünü anımsattı.

Crowe'nin yüz binlerce takipçisine sosyal medya aracılığıyla Edirne'nin ismini paylaşmasının, binlerce kişinin Edirne'yi merak ederek, internetten incelemesine sebep olduğunu ifade eden Duruer, Edirne'yi internetten gören yabancıların kenti ziyarete de geleceklerini kaydetti.

Muhabir: Cihan Demirci

Yayınlayan: Sevil Çelik

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Tarihin 'Kurtlar Vadisi' için plato kurulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement