Tayland'da Cuntaya Yöneltilen Eleştiriler Giderek Artıyor - Son Dakika
Güncel

Tayland'da Cuntaya Yöneltilen Eleştiriler Giderek Artıyor

Mal varlığını açıklamaya yanaşmayan Tayland askeri yönetimine yöneltilen eleştirilerin dozu giderek artıyor.

19.08.2014 17:28

Tayland'da toplumunun tüm kesimleri üzerindeki kontrolünü güçlendiren junta, sadece insan hakları örgütleri ve devrilmiş hükümetin destekçileri tarafından değil, darbeye destek veren muhalefetteki Demokrot Parti'nin (DP) yandaşları tarafından da eleştiriliyor.

Partinin lideri ve eski başbakan Abhisit Vejjajiva, bu hafta mal varlığını kamuyla paylaşmak istemeyen Ulusal Barış ve Düzen Konseyi'ni (NCPO) çifte standart uygulamakla suçladı.

Yerel bir gazeteye konuşan Vejjajiva, daha önceki juntaların mal varlıklarını kamuya açıklamayarak kendilerini zengin ettiği ülkede, cunta üyelerinin tüm ülkeyle aynı standartları paylaşarak mal varlıkları konusunda şeffaf olması gerektiğini söyledi.

Ulusal Kalkınma Yönetimi Enstitüsü tarafından yapılan bir anket de halkın yüzde 88'inin cuntanın mal varlığını açıklaması gerektiğini düşündüğünü gösterdi. Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Genel Sekreteri Sansern Porjit, cunta üyelerinin mal varlıklarını gönüllülük esasına dayalı olarak açıklayabileceğini duyurdu.

Ekim 2015'te yapılacak seçimlere kadar yasamayla görevli Ulusal Yasama Meclisi'nin (NLA) 200 üyesinin tamamının ve de Ulusal Reform Komitesi'nin (NRC) üyelerinin sivil komitelerin önerdiği aday listelerinden cunta tarafından seçilmesi de ülkede endişelere yol açıyor.

NRC'nin aday listesini hazırlayan sivil komitelere atanan bazı üyelerin kimliği de kamuoyunda hoşnutsuzluğa yol açtı. Eski senatör Rossana Tositrakul, söz konusu üyelerin bazılarının Tayland Petrol Yönetimi'nin (PTT) eski yöneticileri olduğunu, bunun askeri yönetimin temel enerji sektörü gruplarının çıkarlarını korumaya çalıştığını gösterdiğini öne sürdü.

Demokrat Parti lideri Vejjajiva, cuntanın çoğunlukla muhafazakar teknokratlar ve iş dünyasındaki büyük şirketlere dayandığını, NCPO'nun da ülkeyi 1980'lerdeki gibi teknokratlar tarafından yönetilen ve seçimlerin ülke yönetimine hiçbir etkisi olmadığını zamanlardaki gibi görmek istediğini dile getirdi.

General Chan-ocha, 22 Mayıs'daki darbeden sonra halktan cuntayı eleştirmemelerini istemişti. Mayıs sonu ve Haziran'da, darbeye karşı sokak gösterileri yapılmış ancak ordu müdahalesi sonucu gösteriler çabucak bastırılmıştı. Ancak şu an yapılan ve gittikçe artan eleştiriler sadece sokaklarda değil, gazetelerde ve sosyal ağlarda yer alıyor ve sadece juntaya değil, cuntanın belli politikalarına da yöneltiliyor. - Krung Thep

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tayland'da Cuntaya Yöneltilen Eleştiriler Giderek Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement