Tayland'da Eski Başbakan Yinglak'ın Siyasetten Men Edilmesi - Son Dakika
Güncel

Tayland'da Eski Başbakan Yinglak'ın Siyasetten Men Edilmesi

Yinglak Şinavatra: "Meclisteki oylama, demokrasinin ihlalidir"

23.01.2015 17:12

Tayland'da eski Başbakan Yinglak Şinavatra, siyasetten beş yıl men edilmesinin onaylandığı meclisteki oylamanın, "demokrasinin ihlali" olduğunu belirterek, ülkesinde "adeleti yeniden tesis etmek" için mücadele etme sözü verdi.

Yinglak, meclisteki oylamadan ve cunta yönetiminin, kendisini bundan sonraki adımlarını dikkatli atması yönündeki uyarısından saatler sonra Facebook sayfasında, üyelerini ordunun belirlediği mecliste yapılan oylamayı "demokrasinin ihlali" sözleriyle nitelendirdi. "Masum olduğumu kanıtlamak için sonuna kadar mücadele edeceğim" diyen Yinglak, "Tüm Taylandlılar, toplumumuzda adalet ve demokrasiyi yeniden tesis etmek için biraraya gelmeli ve savaşmalı" yorumunu yaptı.

Tayland meclisinde yapılan oylamada, hükümeti geçen yıl 22 Mayıs'ta askeri darbeyle devrilen Yinglak'ın görevini kötüye kullandığı ve beş yıl boyunca siyasetten men edilmesi onaylanmıştı.

Üyelerinin hepsi cunta yönetimi tarafından belirlenen, yarısı emekli ya da görev başındaki askerlerden oluşan 220 sandalyeli mecliste yapılan oylamada, 190 vekilin kabul oyu kullandığı belirtilmişti.

Oylamadan hemen sonra polis ve askerler, Yinglak'ın destekçilerinin toplandığı Bangkok'taki bir otele sevk edildi. Cunta yönetiminin sözcüsü, konuyla ilgili Yinglak'ın basın toplantısı düzenlemesinin yasaklanmadığını, ancak eski Başbakan'dan "bir sonraki adımını dikkatlice atmasının istendiğini" açıkladı.

Ülkede çok sayıda uzman, siyaset yasağını Yinglak ve 2006'da yine askeri darbeyle devrilen abisi Thaksin Şinavatra'yı, Tayland'da gelecek seçimlerden uzak tutma girişimi olarak değerlendiriyor.

Mahidol Üniversitesi Barış Araştırma Merkezi'nin yöneticisi Gothom Arya, Yinglak'ın siyasetten men edilmesinin tek başına büyük destekçi kitlesini seferber etmeyeceğini belirterek, "Şinavatra ailesinin siyasetteki rollerini nasıl koruyacağını kestirmenin zor olduğunu" söyledi.

Forbes dergisine göre, Şinavatra ailesinin servetinin 1,7 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tayland'da Eski Başbakan Yinglak'ın Siyasetten Men Edilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement