Tcmb'nin Banka Ekonomistlerine Sunumu - Son Dakika
Ekonomi

Tcmb'nin Banka Ekonomistlerine Sunumu

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının, (TCMB) Banka Ekonomistleri Bilgilendirme Toplantısı'na ilişkin, "Merkez Bankası faiz koridorunu daraltacak ama ilk adım o olmayacak, zaman içinde tek bir faize geçecekler.

19.08.2015 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının, (TCMB) Banka Ekonomistleri Bilgilendirme Toplantısı'na ilişkin, "Merkez Bankası faiz koridorunu daraltacak ama ilk adım o olmayacak, zaman içinde tek bir faize geçecekler. Şimdilik faiz koridoru olacak. İlk adım politika faizinde gelecek" dedi.

Kömürcüoğlu, TCMB'nin Banka Ekonomistleri Bilgilendirme Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, faiz koridorunu sadeleştirme stratejisine yönelik olarak Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde ilk adımının politika faizinden geleceğini belirtti. Kömürcüoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunu bankalararası fonlama maliyeti ile bankalararası piyasa faizi arasına oturtmayı planlıyorlar. Bu kademeli bir zamanda gelecek, hemen olmayacak. Koridoru daraltacak ama ilk adım o olmayacak, zaman içinde, anladığım kadarıyla en uzun vadede, belki 1-2 yıl içinde koridoru da bitirip tek bir faize geçecekler. Ancak daha erken, şimdilik faiz koridoru olacak. İlk adım politika faizinde gelecek.

Muhtemelen ABD Merkez Bankası (Fed) yaptıkça Merkez Bankası da yapacak. Eğer yurt dışı piyasalar ve oynaklıklar izin verirse eylülde bir hamle beklenebilir. Eylül ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısı Fed'den sonra. Bakacaklar, Fed artırırsa bizde de ilk adım politika faizinden gelecek. İlk başta koridorun üst bandında bir şey olmayacak. Politika faizini artırırlarsa koridorda da belki alt bantta bir şey olabilir ama öncelik politika faizi."

Merkez Bankasının yapacağı hamle için Fed'i bekleyeceğini ifade eden Kömürcüoğlu, "Asıl merak ettikleri Fed toplantısından sonra uluslararası piyasalardaki oynaklığın azalıp azalmayacağı. Merkez Bankası'nın asıl beklediği bu, doğrudan Fed değil. Uluslararası piyasalardaki oynaklığı Fed'e bağlıyorlar. Oradaki belirsizlik azaldıkça tüm gelişmekte olan ülke piyasalarında oynaklık azalacak. Bu nedenle 'biz Fed'in toplantısını bekliyoruz' görüşü var" dedi.

Faizler konusundaki beklentilerini de dile getiren Kömürcüoğlu, "6 ay içinde 7,5'lik politika faizinin 9,5'e kadar çıkarılacağını düşünüyoruz. Sonraki dönemde de devam edecektir. Önümüzdeki 1,5-2 yıl içinde 200 baz puan artacak gibi görünüyor" diye konuştu.

"Enflasyonda beklentiler artacak"

Önümüzdeki dönemde döviz piyasalarında satım ihalelerinin de daha esnek yapılacağını dile getiren Kömürcüoğlu, sonrasında ise bankaların munzam karşılıklarında gerekli esnetmelerin söz konusu olabileceğini belirtti. Kömürcüoğlu, "Oradan çok fazla bir etkinin gelip gelmeyeceği çok net değil. Yapılmak istenen piyasaya daha fazla döviz likiditesi vermek" ifadelerini kullandı.

Döviz kurunun enflasyon üzerinde baskısına ilişkin Merkez Bankasının biraz daha iyimser göründüğünü dile getiren Kömürcüoğlu, "Kur geçişkenliğinin etkisinin emtia fiyatlarındaki gerilemeyle daha az olacağı düşünülüyor. Emtia fiyatları bir miktar dengeleyecek deniliyor. Biz kur geçişkenliğinin etkili olacağını düşünüyoruz. Kendi beklentimiz yıl sonu enflasyonun 8,4 olacağı yönünde. Önümüzdeki beklenti anketinde kurdaki yükselme nedeniyle katılımcılar yıl sonu beklentisini artıracak" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tcmb'nin Banka Ekonomistlerine Sunumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement