Teknolojiye Direniyorlar - Son Dakika
Yerel

Teknolojiye Direniyorlar

Teknolojiye Direniyorlar

Ordu’nun Korgan ilçesinde demir dövmeciler inatla baba mesleklerini bırakmıyorlar ve bilek gücüyle ekmek mücadelelerini sürdürüyorlar.

05.04.2016 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'nun Korgan ilçesinde demir dövmeciler inatla baba mesleklerini bırakmıyorlar ve bilek gücüyle ekmek mücadelelerini sürdürüyorlar.

Korgan'da 80 yaşındaki baba Mustafa Paç, çocukları Mehmet ve Necati Paç demir dövme mesleğini devam ettiriyor. Paç kardeşlerden Mehmet Paç demir dövme işinin baba mesleği olduğunu belirterek, "Babam ilerleyen yaşına rağmen bu zor mesleği halen sürdürüyor. İş yerimizde Karadeniz'de zirai tarımda kullanılan nacak, balta, orak, grebi gibi kesici aletleri ateşte kızdırdıktan sonra balyozlarla dövüyoruz ve körelen ağız kısımlarını tekrar keskin bir hale getiriyoruz. Bu meslek aslında teknolojinin gelişmesiyle sanayide devam etmesi lazım ancak bizim ilçemizde sanayi olmadığı için gücümüz nispetinde devam ettirmeye çalışıyoruz. Bu işi yapmak için önce ateşi yakarak kömür koyuyoruz, belli bir ısı haline geldikten sonra balta, orak, nacak ve kazma gibi aletleri ısıtıyoruz ve balyoz ve çekiçlerle döverek keskin bir hal almasını sağlıyoruz. Ağır bir işçilik olduğu için günde 5-6 tane yapabiliyoruz. İnsan gücü ile yaptığımız için gücümüz o kadar yetiyor. Çok zor ve meşakkatli bir iş gerçekten. Alın teriyle bu işi yapıyoruz. Bu işin müşteriye maliyeti 25-30 TL'ye kadar hatta müşterinin talebine göre 60 TL'ye kadar çıkıyor" dedi.

Paç kardeşlerden Necati Paç da Korgan'da demir dövme işini yapan 3 kişi kaldıklarını ifade ederek, "Daha önceden Korgan ilçemizde demir dövme işi yapan 15 kişi vardı ama günümüzde tarım azaldı, teknoloji gelişti ve burada bu işi yapan biz kaldık. Yapacağımız başka bir iş bulamadığımız için teknolojiye inat bu işi sürdürmeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Teknolojiye Direniyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement