Termik Santralin Kömür İhalesi ile Bayram Öncesi İşlerine Döndüler - Son Dakika
Güncel

Termik Santralin Kömür İhalesi ile Bayram Öncesi İşlerine Döndüler

Termik Santralin Kömür İhalesi ile Bayram Öncesi İşlerine Döndüler

Zonguldak'ta, Torba Yasa ile birlikte maliyetlerinin arttığı gerekçesiyle üretimi durduran 22 özel maden şirketinden 2'si, kentteki Çatalağzı Termik Santrali'nin 37 bin 500'er tonluk kömür ihalelerini alınca yeniden üretime başladı.

03.10.2014 13:17

Zonguldak'ta, Torba Yasa ile birlikte maliyetlerinin arttığı gerekçesiyle üretimi durduran 22 özel maden şirketinden 2'si, kentteki Çatalağzı Termik Santrali'nin 37 bin 500'er tonluk kömür ihalelerini alınca yeniden üretime başladı. Bayram öncesi işlerine geri dönen maden işçileri, "Bizler şanslıyız. Ancak diğer ocaklarda işten çıkarılan arkadaşlar için üzülüyoruz. Bayram öncesi onların açıkta kalması bizi üzüyor" dedi.

Maden sektöründe çalışan işçilere asgari ücretin iki katı ücret getiren, 6 aylık kıdeme sahip olma şartını kaldıran, yer altında haftalık çalışma saatlerini 45 saatten 36 saate indiren kanunun yürürlüğe girmesiyle üretimi durduran maden şirketlerinden bazıları işçilerine izin verirken, bazıları da iş akitlerini sonlandırdı. Toplam 4 bin 200 maden işçisinden 2 bin 700'ü bayram öncesi işsiz kaldı. Maden sahipleri, yeniden üretime geçmek için Meclis'te çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik düzenleme yapılmasını bekliyor.

İHALEYİ ALINCA ÜRETİME BAŞLADILAR

Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi'ndeki Çatalağzı Termik Santrali'nin 37 bin 500'er tonluk kömür ihalelerini alan Arılar Madencilik ve Ofkar Madencilik ise Meclis düzenlemesini beklemeden üretime başladı. Bayram öncesi işlerine dönen madenciler büyük sevinç yaşadı.

Ton başına 125 lira fiyat vererek ihaleyi kazanan ve 60 gün içinde kömürün tamamını teslim etmek zorunda olan Arılar Madencilik'te Torba Yasa ile izin verilen 122 işçiden 86'sı yeniden iş başı yaptı. Diğer işçiler ise emeklilik gibi çeşitli nedenlerle kendi istekleriyle işten ayrıldı. Maden şirketi sahibi Yusuf Günay, termik santrale verecekleri 37 bin 500 tonluk kömürün büyük bölümünün stoklarında mevcut olduğunu belirterek, "Geri kalan bölümü çıkarmak için ocakta tam kapasite ile olmasa da üretime başladık. Zaten daha önce işçi arkadaşlarımız ile yaptığımız toplantıda da çalışmak istediklerini söylemişlerdi. İhaleyi de alınca ocakta yeniden faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ancak Meclis'te, maliyetlerimizi olumlu yönde etkileyecek düzenleme yapılmasını da bekliyoruz" diye konuştu.

'ARKADAŞLARIMIZ İÇİN ÜZÜLÜYORUZ'

Ocakta 3 vardiya halinde çalışan, üretimin yanında bakım ve onarım, tahkimat ile söküm işleri de yapan maden işçilerinden 38 yaşındaki İsmail Erdoğan, "Diğer ocaklarda işten çıkarılan arkadaşlar için üzülüyoruz. Şirketimiz bizimle görüştü ve tekrar işbaşı yaptık. Biz şanslıyız. Onların da işyerlerinin açılması ya da başka yerde iş bulmaları için dua ediyoruz. Hayat zor. Bayram öncesi onların açıkta kalması bizi üzüyor. İnşallah Allah yardım eder" dedi.

35 yaşındaki Nazmi Temek ise bayram tatiline buruk bir sevinçle girdiklerini belirterek, "Bizim yaşadığımız sevinci diğer ocaklarda çalışan arkadaşlarımızın da yaşamasını isterdik. Kendi arkadaşlarım da var. Hepsi şimdi mağdur. Arkadaşlarımız için dua ediyoruz. Tekrar iş bulurlar ve başlarlar inşallah. Biz bayramda çoluk çocuğumuzun yanında olacağız" diye konuştu. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Termik Santralin Kömür İhalesi ile Bayram Öncesi İşlerine Döndüler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement