Tire'nin Ayaklı Arşivi - Son Dakika
Güncel

Tire'nin Ayaklı Arşivi

Tire\'nin Ayaklı Arşivi

Koleksiyoner, emekli öğretmen, araştırmacı, 64 yaşındaki Yılmaz Göçmen, İzmir'in Tire İlçesi'nin tarih ve kültürüne ışık tutan 4 bin 500 fotoğraf arşivine 86 yeni fotoğraf daha ekledi.

26.09.2015 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koleksiyoner, emekli öğretmen, araştırmacı, 64 yaşındaki Yılmaz Göçmen, İzmir'in Tire İlçesi'nin tarih ve kültürüne ışık tutan 4 bin 500 fotoğraf arşivine 86 yeni fotoğraf daha ekledi. Tire Kız Meslek Lisesi'nin açılışında 72 yıl önce çekilen dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in de yer aldığı fotoğraflar büyük ilgi görüyor.

Yılmaz Göçmen, doğup büyüdüğü Tire'yi unutmayarak ilçenin tarih ve kültürünü gelecek kuşaklara taşımak için çalışma yaptı. Göçmen, Tire'nin geçmişini, kültürünü, zanaatkarlarını, eski öğretmenlerini, ermişlerini konu alan kitaplar yazdı. Göçmen, Tire'nin geçmiş yıllarını gözler önüne seren yaklaşık 1 asırlık binlerce fotoğrafı toplayıp, eşsiz bir arşivin sahibi oldu. 4 bin 500 fotoğraflık arşivini, İstanbul'dan gönderilen sürpriz fotoğraflarla daha da genişletti. Göçmen, o zamanki adı Tire Kız Enstitüsü olan Tire Kız Meslek Lisesi'nin 1943 yılındaki açılışında çekilen 86 fotoğrafın arşivinde önemli bir yere sahip olacağını söyledi. Yılmaz Göçmen, fotoğrafların kendisine geliş hikayesini ise şöyle anlattı:

"Geçen 3 Eylül'de İstanbul'dan adının Tuğrul Uşşaklı olduğunu söyleyen bir doktordan telefon geldi. Bu kişi, anne ve babasının 1943- 57 yılları arasında Tire'de yaşadığını anlattı. Babasının Zeki Uşşaklı, annesinin ise Tire Kız Meslek Lisesi'nin (Tire Kız Enstitüsü) kurucu müdiresi Saadet Uşşaklı olduğunu söyledi. Annesinin elinde 1943 yılında çekilmiş olan ve o döneme okulun açılışına ait çok sayıda fotoğrafın olduğunu belirtti. Benim bu tür fotoğraflara olan ilgim olduğunu öğrendiği için de istemem halinde bunları benimle paylaşabileceğini söyledi. Böyle güzel bir teklifi duyunca çok heyecanlanıp, kabul ettim. Tuğrul Uşşaklı, fotoğrafları e-posta yoluyla bana ulaştırdı. Gönderilen fotoğrafların arasında 1943-57 yıllarında Tire'de yaşanmış çeşitli olaylara ait fotoğraflar yer almaktaydı. Bunların içerisinde o günkü Tire Kız Meslek Lisesi'nin (Tire Kız Enstitüsü) açılışı ve ilk kız öğrenciler ile bir de o öğrencilerin yapmış olduğu el işi sergisi fotoğrafları bulunuyordu. Aralarında, o dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in okulu ziyaret fotoğrafları da yer alıyor."

Göçmen, okulun kurucu müdiresi Saadet Uşşaklı'nın 96 yaşında olduğunu ve halen Ankara'da Tunalı Hilmi Caddesi'nde yaptırıp, 'Tire' adını verdikleri binada yaşadığını da anlattı. - Tireizmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tire'nin Ayaklı Arşivi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement