TMO Polatlı Şube Müdürü Canbolat Açıklaması - Son Dakika
Yerel

TMO Polatlı Şube Müdürü Canbolat Açıklaması

ANKARA (AA) - TMO Polatlı Şube Müdürü Murat Canbolat, hububat alımlarında 2011 yılından itibaren fiziksel analizin yanı sıra protein oranına göre fiyatlandırma sistemine geçtiklerini söyledi.

10.03.2015 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA  (AA) - TMO Polatlı Şube Müdürü Murat Canbolat, hububat alımlarında 2011 yılından itibaren fiziksel analizin yanı sıra protein oranına göre fiyatlandırma sistemine geçtiklerini söyledi.

Canbolat, Beypazarı Ziraat Odasını ziyaretinde, TMO'nun kaliteyi ve kaliteli ürünü teşvik ettiğini belirtti. TMO'nun 2011 yılından itibaren fiziksel analizin yanı sıra protein oranına göre fiyatlandırma sistemine geçtiğini belirten Canbolat, "Üreticilerimizin ürettikleri buğdayların protein oranına göre alımlarda, yüzde 1-3 ilave fiyat uygulamaktaydık. 2015 yılında başlatılan yeni uygulama ile süne tahribatı yüzde 2'nin altında, protein oranı yüzde 12 ve üzerinde olan ekmeklik buğdaylar ile süne tahribatı yüzde 2'nin altında, protein yüzde 12,5 ve üzeri makarnalık buğdaylara yüzde 1-4 arasında ilave fiyat uygulanacaktır. Kaliteli ürün üreten üreticilerimiz daha fazla kazanç sağlayacaklardır" dedi.

Buğdayda kaliteyi fiziksel, kimyasal ve reolojik özelliklerin belirlediğini anlatan Canbolat, kimyasal kalitesini belirleyen en önemli özelliğin ise protein olduğunu, protein miktarı yanında, buğdayın protein kalitesinin de yüksek olması gerektiğini bildirdi.

Canbolat, şöyle konuştu:

"Süne tahribatı oranı arttıkça buğdayın protein kalitesi düşmektedir. Buğday ticareti yapan tüccar ise işleyen sektör de kaliteye göre fiyatlandırma yapmaktadır. Yüksek verim ve kalite için buğdayın ihtiyacı olan gübrelerin yeterli miktarda ve zamanında verilmesi gerekmektedir. Gübrelemeden olumlu sonuç alınabilmesi için, gübreleme zamanında ve etkin yapılmalı. Bu anlamda da tarım teşkilatlarına müracaat edilerek öneriler doğrultusunda yapılmadır. Hasatın gecikmesi, tane dökülmeye ve kırılmalara sebebiyet verdiği, verim ve kalitede düşüşe neden olduğu için zamanında yapılmalıdır."

Canbolat, Nallıhan ve Güdül ziraat odasını da ziyaret etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel TMO Polatlı Şube Müdürü Canbolat Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement