Toki, Muş'ta Ermeni Evlerinin Yıkıldığı İddialarını Yalanladı - Son Dakika
Güncel

Toki, Muş'ta Ermeni Evlerinin Yıkıldığı İddialarını Yalanladı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Muş Merkez Kale Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında Ermeni evlerinin yıkıldığı iddialarını yalanladı.

02.08.2013 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Muş Merkez Kale Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında Ermeni evlerinin yıkıldığı iddialarını yalanladı.

TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada TOKİ ile Muş Belediye Başkanlığı işbirliği içinde gerçekleştirilen Muş Merkez Kale Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi ile ilgili basın yayın organlarında "TOKİ Ermeni evlerini yıkıyor" başlığıyla haberler yayınlandığı hatırlatıldı. Proje'nin 11.25 hektarlık alanda 2 Temmuz 2012 tarihinde imzalanan ön protokol ile başladığı belirtilen açıklamada proje alanının 21 Ekim 2012 tarihli ve 28448 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edildiği ifade edildi. Ayrıca alana yönelik olarak 26 Nisan 2013 tarihli ve 28629 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Acele Kamulaştırma Kararı alındığı ifade edilen açıklamada proje alanında toplam 864 adet konut, 107 adet işyeri ve 600 kişilik cami yapılmasının planlandığı bildirildi.

Hak sahipleri ile görüşmelerin 4 Haziran- 7 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildiği bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Görüşmeler neticesinde proje alanında yer alan 349 hak sahibinden yüzde 78'i ile sözleşme imzalanmış, yapılan proje, hak sahipleri tarafından kabul görmüştür. Hak sahipleri, tapu devirleri ile birlikte alanı tahliyeye başlamış olup, Muş Belediyesi ile konut tahliye tutanağı imzalayan hak sahiplerimize kira yardımları yakın zamanda başlayacaktır. Basın yayın organlarında yer alan her hak sahibinin 50 bin lira borçlandırıldığına ilişkin iddialar yapılan sözleşmelerde de görüleceği üzere tamamen asılsızdır. Sözleşmelerden anlaşılacağı üzere hak sahipleri almış oldukları bağımsız bölüm sayısına göre borçlandırılmışlardır. Sözleşme imzalanan hak sahipleri ile tapu devirleri 4 Şubat-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş ve bu esnada sözleşme imzalamayan hak sahipleri ile tekrar görüşülerek, sözleşme imzalayan hak sahibi oranı yüzde 85'e ulaştırılmıştır. Bazı basın kuruluşlarında yer alan evlerin Ermenilere ait olduğuna dair söylemler de tamamen asılsızdır. Söz konusu haberler basının kamuoyunu doğru bilgilendirme yükümlülüğü ile bağdaştırılamamıştır."

Protokol tarafı kurumlar ve müşavir firma tarafından çalışmalar başlamadan önce; Muş Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Van Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden görüş istendiği, istenen görüşe yönelik ilgili kuruldan 8 Haziran 2011 tarihinde gelen yazıya göre alanda sadece korunması gerekli ve tescilli olan üç yapı bulunduğunun ortaya çıktığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi: "Bunlar; Hacı Şeref Cami, Ulu Cami ve bir adet eski kilisedir. Kentsel tasarım çalışmalarında alanda yer alan camilerin siluetini bozmamak amacıyla etrafına yüksek katlı konutlar yerleştirilmemiş, kilisenin etrafında da herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemiştir. Anlaşılacağı üzere tescilli yapıların katledildiğine yönelik haberler de tamamen gerçek dışı olup asılsızdır. Ayrıca bazı yapıların tescillendiğine dair iddiaları içeren haberler de gerçeği yansıtmamaktadır. Koruma Kurulu, tescilli diye ibraz edilen yapı için yapılan başvuruyu Kurul üyelerine sunmak üzere gündeme almıştır. Bahsi geçen yapının tescili ile ilgili herhangi bir karar Belediye ve İdaremize iletilmemiştir. Özet olarak denilebilir ki; 5393 sayılı Belediye Kanunu ve kendi mevzuatı kapsamında yerel yönetimler ile işbirliği halinde kar amacı gütmeden kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştiren İdaremiz, Muş Belediyesi'nin talebi ve ilgili Meclis kararları ile bu projeye destek vermekte olup, tamamen bilimsel veriler ışığında ve güncel mevzuat kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir. Muş Belediyesi ve İdaremizce yürütülen Kale Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesini, kamuoyundaki karalama kampanyalarına rağmen en iyi takdir edecek makamın yine Muş halkı olacağı düşünülmektedir. Muş'un geleceğini etkilemek amaçlı, asılsız iddialara dayandırılan spekülatif haberlere itibar edilmemelidir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Toki, Muş'ta Ermeni Evlerinin Yıkıldığı İddialarını Yalanladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement