Topraksız Seranın Kavunu - Son Dakika
Güncel

Topraksız Seranın Kavunu

Topraksız Seranın Kavunu

MERSİN Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projeler Birimi (BAP) tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü Silifke Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Dr. Garip Yarşı'nın üstlendiği proje kapsamında topraksız tarımla kavun yetiştirildi.

20.10.2016 15:05

MERSİN Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projeler Birimi (BAP) tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü Silifke Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Dr. Garip Yarşı'nın üstlendiği proje kapsamında topraksız tarımla kavun yetiştirildi.

'Silifke'de Entegre Mücadele Kullanılarak Topraksız Tarımda Kavun Yetiştiriciliğinin Araştırılması' adlı proje ilk meyvelerini vermeye başladı. Proje kapsamında topraksız tarım serasında kavun yetiştiren proje yürütücüsü Dr.Garip Yarşı, dünyada kavun yetiştiren en önemli iki ülkeden biri olan Türkiye'de yılda yaklaşık 1.7 milyon ton kavun üretildiğini söyledi. Rekolteye bakıldığında kavunun üretici için çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirten Yarşı, yüksek kazançlar elde edebilmek için pazara erken çıkarmak ve raflarda erken yer almak gerektiğini dile getirdi.

Seralarda ve özellikle topraksız tarımda kavun yetiştirmenin karlılığı arttırdığını vurgulayan Yarşı, "Silifke, iklimin elverişli olması nedeniyle yılın her dönemi tarım yapılabilecek bir ekolojiye sahiptir. Bu nedenle hayata geçirdiği proje kapsamında yüksekokulumuza araştırma ve uygulamalarda kullanılmak üzere topraksız tarım serası kazandırıldı. Böylece Organik Tarım ve Seracılık Programı öğrencileri, hem topraklı hem de topraksız tarımda uygulama şansına sahip olmuşlardır" dedi.

Hayata geçirdikleri projede toprak yerine Hindistan cevizi lifi kullanıldığını kaydeden Yarşı şu bilgileri verdi:

"Projenin ilk yıl verilerine bakıldığında, topraksız tarımda entegre mücadele yapılarak kavun yetiştiriciliğinin başarılı bir şekilde yapılabileceğini göstermiştir. Hastalık ve zararlılara karşı tuzaklar kurarak ve doğal düşmanlarını kullanarak biyolojik mücadeleye ağırlık verilmiş ve kimyasal mücadeleden kaçınılmıştır. Tozlanmada bombus arılarının kullanılması meyve tutumunda önemli artışlara neden olmuştur. Silifke'de ağustos-aralık ayları arasındaki güz döneminde ve aralık-nisan ayları arasındaki bahar döneminde seralarda kavun yetiştiriciliği rahatlıkla yapılabilir. Bu dönemde yetiştirilen kavunların piyasa değeri yüksek olacağından, üreticilerimizin karlılığı artacaktır."

TOPRAKSIZ TARIM

Topraksız tarım, tarımsal üretimde toprak yerine organik (kokopit ve torf vb.) veya inorganik (perlit, pomza, kayayünü vb.) yetiştirme ortamları veya suyun kullanıldığı (hidroponik kültür), bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin elementlerinin ise otomatik sulama-gübreleme ünitesi ile verildiği üretim şekli olarak da tanımlanıyor. Topraksız tarım katı ortam (substrat, agregat) kültürü ve su kültürü (hidroponik) olmak üzere ikiye ayrılıyor. Proje kapsamında Silifke Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim bölümü, oluşturduğu topraksız tarım serasında toprak yerine cocopeat blokları (Hindistan cevizi lifi) kullandı.

- Silifkemersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Topraksız Seranın Kavunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement