Tüisag Başkanı'ndan İşletmelere 'İş Sağlığı ve Güvenliği' Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Tüisag Başkanı'ndan İşletmelere 'İş Sağlığı ve Güvenliği' Uyarısı

Tüisag Başkanı\'ndan İşletmelere \'İş Sağlığı ve Güvenliği\' Uyarısı

Türkiye İş Güvenliği Uzmanları ve İşyeri Hekimleri Topluluğu (TÜİSAG) Başkanı Levent Kavlak, 2013 yılı itibariyle hayata geçirilen 6311 sayılı 'İş Sağlığı ve Güvenliği' yasasının, iş kazası ve ölümlerin önlenmesi için çıkarıldığını belirterek,...

25.02.2013 13:18

Türkiye İş Güvenliği Uzmanları ve İşyeri Hekimleri Topluluğu (TÜİSAG) Başkanı Levent Kavlak, 2013 yılı itibariyle hayata geçirilen 6311 sayılı 'İş Sağlığı ve Güvenliği' yasasının, iş kazası ve ölümlerin önlenmesi için çıkarıldığını belirterek, "Bu yasa, bir tek işçisi olan işyerlerini bile ilgilendiriyor. Yasaya uymayan işletmelere kademeli olarak cezalar verileceğini unutmayalım" dedi.

TÜİSAG Başkanı Levent Kavlak, bünyelerinde yer alan genç mühendislerin, çok ehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde göreve başlayacaklarını hatırlattı. Kavlak, "Türkiye'de en çok iş kazalarının yaşandığı sektörlerde bilimsel çalışmalar yapacak olan ve sayıları on binleri bulan genç mühendisler, Mart ayından itibaren hizmet bayrağını sayıları 600-700 olan A sınıfı uzmanlardan alacak ve dinamik bir tempo ile bilimsel çalışmalarına başlayacaklar. İlgili yasa, yaşanan iş kazaların önlesin diye çıkarıldı ve pratik uygulamaları revize edilerek yasanın işlevselliği artırılıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği personellerinin görev ve yetkilendirmelerinde geçici bir yönetmelik yayınladı. Çok tehlikeli işyerleri sınıfında yer alan ve en çok iş kazasının meydana geldiği ve meslek hastalığının oluştuğu, sonucunda da her yıl binlerce çalışanın hayatını kaybettiği maden, inşaat ve metal işleri ve kimya sektörlerinde çalışabilecek olan C sınıfı İş Güvenliği uzmanlarının önünü açan yönetmelik, yakın zamanda yürürlüğe girecek. C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmuş mühendisler eğer 3 yıl mesleki tecrübesi varsa, kendi sektörlerinde ve çok tehlikeli sınıfta yer alan tesislerde 7 yıl boyunca hizmet verebilecek" dedi.

KANAYAN YARAYA PARMAK BASACAK

Levent Kavlak, 7 yıl sonra A sınıfı olabilecek genç mühendislerin Türkiye'de iş kazalarının önüne geçmiş olacağını ve ülkesinin insanını hayata tutunmalarında bilmsel çalışamlarına devam etme hakkını elde etmiş olacaklarını kaydetti. Kavlak, "Bu da şu anlama geliyor. Maden, inşaaat, kimya ve metal üretim ve işleme sektöründe yaşanan iş kazaları ve ölümlerin durması için sayıları on binleri bulan mühendisler, tecrübeleri ile birlikte bu sektörlerde yaşanan iş kazalarına ve meslek hastalıklarına 'dur' diyecek. Sayın Bakanımız Faruk Çelik tarafından iş kazalarının ve ölümlerin durması için yaptığı bu müdahele gerçekten çok büyük yarar getirecek ve ülke insanının kanayan yarasına parmak basmış olacaktır" dedi.

YASA, İŞ KAZALARININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ÇIKARILDI

Kavlak, 1 Ocak 2013 itibariyle Türkiye'de bir tek çalışanı dahi olan tüm işletmelerin risk değerlendirmesi yaptırmak zorunda olduğunu, çalışanına ise temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verdirmek, acil durum planları hazırlatmak zorunda olduğunu hatırlattı. Kavlak, "Buna bakkallar, kapıcıları olan apartman yönetimleri, berberler, kasaplar gibi çok küçük işletmeler de dahil olmuştur. Henüz birçok işletmenin farkında bile olmadığı yasa, etkilerini çok ağır bir şekilde hissettirmeye başlamıştır. Risk değerlendirmesi yapmayan bir işletmeye ilk ay 3 bin lira ve devamındaki her ay için 4 bin 500 lira para cezaları kesmekle birlikte, bir tek çalışanı dahi olsa on binlerce lira ceza uygulanacaktır. Bu cezalar 2012 yılında kanun yayınlandığı sırada belirlenen miktarlardı. 2013 Ocak ayından sonra yüzde 8 daha artarak uygulanacaktır. Devlet, işverenini cezalandırmak için yasa çıkarmadı, amaç bağcıyı dövmek değil, iş kazalarının önüne geçmek için çıkarıldı. Yasanın amacı iş kazalarını durdurmak için işverenlerin üzerine düşen görevi derhal ve en iyi şekilde yerine getirmedir ve çalışan ölümlerinin durmasıdır" diye konuştu.

Kavlak, TÜİSAG olarak ülke genelinde yaklaşık 18 bin üye sayısına ulaştıklarını da belirtirken, "Artık yasal bir çatı altında toplanmak istiyoruz. Bu konuda yetkilerden bir yasal düzenleme getirmelerini de istiyoruz" dedi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tüisag Başkanı'ndan İşletmelere 'İş Sağlığı ve Güvenliği' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement