Tunceli Baro Başkanı'na Verilen Hapis Cezası 3 Bin Kişilik Yürüyüşle Protesto Edildi - Son Dakika
Güncel

Tunceli Baro Başkanı'na Verilen Hapis Cezası 3 Bin Kişilik Yürüyüşle Protesto Edildi

Tunceli Baro Başkanı\'na Verilen Hapis Cezası 3 Bin Kişilik Yürüyüşle Protesto Edildi

Tunceli Baro Başkanı'na verilen hapis cezası 3 bin kişilik yürüyüşle protesto edildi TUNCELİ Barosu Başkanı Uğur Yeşiltepe'ye yasadışı örgüt üyesi olduğu gerekçesiyle verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezasını Yargıtay'ın onaması üzerine kentte büro üyelerinin de katıldığı 3 bin kişi tarafından yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi.

24.01.2015 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli Baro Başkanı'na verilen hapis cezası 3 bin kişilik yürüyüşle protesto edildi

TUNCELİ Barosu Başkanı Uğur Yeşiltepe'ye yasadışı örgüt üyesi olduğu gerekçesiyle verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezasını Yargıtay'ın onaması üzerine kentte büro üyelerinin de katıldığı 3 bin kişi tarafından yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi.

Tunceli Barosu Başkanı Uğur Yeşiltepe'nin yasadışı örgüt üyeliğinden Malatya Özel Yetkili 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği 6 yıl 3 aylık hapis cezasının Yargıtay 9'uncu Dairesi tarafından onanmasının ardından kentte verilen cezaya tepkiler sürüyor. Bugün Tunceli Barosu avukatlarının cübbeleriyle katıldığı sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasına yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Sanat Sokak üzerinden başlayan ve cübbe giyen avukatların, 'Savunma susmayacak' yazılı pankart taşınan yürüyüşte ıslık ve düdük çalındı. Protestocular Cumhuriyet Meydanı'nda 5 dakikalık oturma eylemi yaparak karayolunu çift taraflı trafiğe kapattı. "Baro başkanı yalnız değil", "Tunceli barosu hukuksuzluğa karşı" sloganları atan protestocular daha sonra Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü.

Tunceli Barosu yönetim Kurulu üyesi Özden Eren Başkavak Gül, hükümete eleştirilerde bulunup, "İktidarın ne istediler de vermedik itirafıyla, Gülen cemaatine bağladığı polis ve yargı eliyle ortaya çıkardığı hukuksuzluklar, tüm sonuçlarıyla birlikte, orta yerde durmaya devam ediyor. Hak mücadelesi verdiği için polisin, özel yetkili savcılık ve mahkemelerin hedefi haline gelen birçok Dersimlinin, savunmanlığını üstlenen meslektaşımız da, bir süre sonra avukatlığını üstlendiği kişilerle birlikte, polis fezlekesinin bir parçası haline getirilmiştir. Polisin muhalif olduğu için fezlekelere kodladığı birçok yurttaşın ve meslektaşın özel yetkili savcılıkça talimat kabul edilip iddianamelerde sanık haline getirildiği, bu iddianamelerin özel yetkili mahkemelerce gecikmeksizin karara dönüştürülüp, tüm hukuksuzlukların noteri görevini layıkıyla yerine getiren ve cemaatin yargıdaki üst kurulu olduğu için, iktidarca değiştirilen 9'uncu Ceza Dairesi'nce onandığı süreci baro başkanımız ve birlikte yargılandığı Dersimliler vesilesiyle bir kez daha yaşamış olduk. Önemle ve özellikle altını çizmek isteriz ki, olağanüstü yargılamaların ortaya çıkardığı ağır sonuçların, temel sorumlusu siyasi iktidarın kendisidir. Her ne kadar, defalarca yargıya güvenmediğini ifade etse de, devam eden uygulamalardan anlaşılıyor ki iktidarın temel rahatsızlığı DGM hukuku değil, bu hukukun, kavgalı olduğu cemaatin elinde olmasıymış. Cemaate teslim ettiği alanlara kendi kadrolarını yerleştirip, bu hukukun kendisine karşı kullanılmasını şimdilik bertaraf etme refleksiyle hareket eden AKP, bütün sonuçlarıyla fiilen yürürlükte olan bu düzeninin üzerine sadece kendi gömleğini giydirerek toplumun hak ve özgürlük taleplerini boğmak istiyor" dedi.

Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe'nin demokratik bir devlette kesinlikle delil olarak kabul edilmesi mümkün olmayacak iddialar ile hapis cezası verildiğini söyleyen Gül, cezaların 1Mayıs ve Nevruz gibi etkinlik ile basın açıklamalarına katıldığı gerekçesiyle verildiğini söyledi. Bu durumun bir skandal olduğunu söyleyen Gül, "Demokratik bir hukuk devletinde özellikle de bir hukuk kurumunun başkanı olan bir Baro başkanına, bu türden iddialar ile silahlı örgüt üyeliğinden hapis cezası verilmesi tam bir hukuk skandalıdır. Baro başkanımıza verilen ceza aslında tüm Dersim halkına verilmiştir. Zira baro başkanımızın katılmış olduğu tüm etkinlikler bir bütün olarak Dersim Halkının sahiplendiği eylem ve etkinliklerdir" dedi.

Avukat Özden Eren Başkavak Gül, Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi üyelerinin HSYK tarafından cemaatci oldukları gerekçesiyle dağıtıldığını ve bu dairenin verdiği bütün kararların yok hükmünde sayılması gerektiğini söyledi. Gül, dairenin verdiği bu kararın yok hükmünde kabul edilmesi gerektiğini savurarak, "Bizler Tunceli Barosu olarak, başta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ve ilgili başkaca tüm yerlerin yapmış olduğumuz başvuruları dikkate alarak bu karardan bir an önce döneceğini umut ediyor, sürecin takipçisi olacağımızı, savunmayı her zaman savunmaya devam edeceğimizi ve adaletsizliğe teslim olmayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tunceli Baro Başkanı'na Verilen Hapis Cezası 3 Bin Kişilik Yürüyüşle Protesto Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement