Turgutlu'da Kök Hücre Nakli - Son Dakika
Güncel

Turgutlu'da Kök Hücre Nakli

Turgutlu\'da Kök Hücre Nakli

Turgutlu Devlet Hastanesi'nde atardamar tıkanıklığı bulunan 2 hastaya uygulanan kök hücre nakli diğer hastalar için umut oldu Kalp damar Cerahhisi Uzmanı Dr. Cemal Kemaloğlu : "Kemik iliğinin alınması işlemi, hem oldukça zahmetli hem de hasta için oldukça travmatik bir işlemdi.

07.07.2014 15:09

Turgutlu Devlet Hastanesi'nde atardamar tıkanıklığı bulunan 2 hastaya uygulanan kök hücre nakli diğer hastalar için umut oldu

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Cemal Kemaloğlu, Türkiye'de ancak birkaç merkezde yapılması mümkün olan kök hücre nakli işleminin, Turgutlu Devlet Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirildiğini belirterek, naklin uzun süredir damar tıkanıklığı tedavisi gören 2 hastaya uygulandığını söyledi.

Yapılan operasyona ilişkin bilgiler veren Dr. Kemaloğlu, atardamar tıkanıklığı nedeniyle tedavi gören 2 hastaya son şans olarak karın dokusundan sağlıklı kök hücreleri alınarak nakledildiğini belirterek "Periferik kök hücre nakli, ameliyat veya ilaç tedavisi mümkün olmayan, genellikle bacak atardamarın incelmeye başladığı bölgelerde oluşan tıkanıkların tedavisinde, hastalara yeni bir umut olarak kullanılabilen bir tedavi metodudur. Periferik kök hücre nakli, diğer tüm dokulara farklılaşabilen kök hücreleri, tıkalı olan atardamarların bulunduğu kas içi bölgelerine enjekte edilmesi prensibine dayanmaktadır" dedi.

Daha önceleri kök hücreleri sadece kemik iliği dokusundan alarak saflaştırdıklarını kaydeden Kemaloğlu şunları söyledi:

"Kemik iliğinin alınması işlemi, hem oldukça zahmetli hem de hasta için oldukça travmatik bir işlemdi. Son zamanlarda bu hücreleri, göbek bölgesindeki yağ dokusundan alarak saflaştırıp ayırabiliyoruz. Ayrılan bu hücreleri tıkalı damarların içerisine veya etrafına enjekte ederek, bu hücrelerin yeni damar dokusu oluşturmasını umut ediyoruz. Şu ana kadar iki hastamıza bu işlemi uyguladık. Hastalarımız  uzun zamandır takip ettiğimiz ve ilaç tedavisine rağmen sıkıntılarını gidermekte zorluk çektiğimiz hastalarımızdı. Birisi halen hastanemizde yemekhanede görevli bir çalışanımız, aşçımız. 20-30 metre dahi yürümekte güçlük çekmekteydiler. İki hafta içerisinde düzelmelerin başlayacağını umut etmekteyiz."

"500'den fazla hasta sağlığıa kavuştu"

Tiptaki gelişmelerin ışığında hastanelerinde damar hastalıklarının tedavisinde en modern metotları kullanabilir hale geldiklerini vurgulayan Kemaloğlu, son 2 yıl içerisinde varis hastalığında damar içi lazer ve radyo frekans uygulamalarıyla İzmir ve Manisa bölgesinde en çok hastayı tedavi eden hastanelerden birisi olduklarını kaydetti.  "500'den fazla hastayı iyileştirdik" diyen Kemaloğlu, "Gerek kol-bacak damarı tıkanıklıklarının ve şah damarı tıkanıklıklarının ameliyat ile giderilmesi, gerekse son gelişmelerin ışığında uygulayabildiğimiz tedavilerle, hastalarımıza umut olmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Kök hücre nakli sayesinde tekrar rahat yürüdüklerini belirten Levent Bana ve İlhan Erbay isimli hastalar nakli gerçekleştiren Dr. Cemal Kemaloğlu ve ekibine teşekkür etti. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Turgutlu'da Kök Hücre Nakli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement