Turizmcilerin "Çifte Bayram" Mutluluğu - Son Dakika
Güncel

Turizmcilerin "Çifte Bayram" Mutluluğu

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, Rusya ve İsrail ile son günlerde atılan pozitif adımların sektöre çifte bayram yaşattığını belirtti.

29.06.2016 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SÜLEYMAN ELÇİN - Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, Rusya ve İsrail ile son günlerde atılan pozitif adımların sektöre çifte bayram yaşattığını belirtti.

Kızıldağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizmin barış ve uzlaşma ortamında yeşeren bir sektör olduğunu, Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile son günlerde yaşadığı gelişmeleri olumlu bulduğunu ifade etti. Sektörün bayram tatilinde gelen rezervasyonlar ile nefes aldığına işaret eden Kızıldağ, "Bayrama yaklaştığımız şu günlerde sektör olarak çifte bayram yaşıyoruz. İsrail ile gelinen uzlaşma noktası, Rusya ile diyaloğun başlaması, iki tarafın da pozitif adım atma meyilinde olması, turizm sektörü açısından çok olumlu gelişmeler." dedi.

İsrail'den 2008'de 500 bini aşkın turist geldiğini hatırlatan Kızıldağ, şöyle konuştu:

"2008 yılından sonra rakamlar hızla düşüşe geçti. Birkaç yıldır topladı ama umarım bu olumlu hava sayesinde 2017 yılında yeniden 600 binli rakamlara ulaşırız. Rusya'dan 2014 yılından 2015 yılına girerken ülkedeki ekonomik sıkıntı nedeniyle kaybımız olmuştu ama bu yılki siyasi kriz nedeniyle neredeyse sıfır düzeyine indi. Yüksek sezonu yaşadığımız bu günlerde 2-3 hafta içerisinde bürokrasiler hızlı çalışır, karar mekanizmaları devreye girer ve uçuşları tekrar başlatabilirsek 2016 yılındaki kayıpların bir kısmını telafi etme şansı buluruz. 2017'de bıraktığımız noktalara dönmek için bu gelişmeler bir fırsat."

"Kaybetmeye tahammülümüz yok"

Türkiye'de atılan her adımın polemik konusu yapıldığına dikkati çeken Kızıldağ, hep geriye dönük bakıldığını ifade etti. Bunu doğru bulmadığını ifade eden Kızıldağ, "Filmi geriye sarmamızın bir anlamı yok. Filmi hep ileriye sarmamız lazım. Bizim ülke olarak güce, turiste ve daha çok dövize ihtiyacımız var. Kaybetmeye tahammülümüz yok. Geçmişi yargılayan açıklamaların, polemiklerin doğru olmadığını düşünüyorum." dedi.

Bayram tatilinin uzatılma kararının erken açıklanmasının da satışlara ivme kazandırdığını anlatan Kızıldağ, "Başbakan'ın turizm sektörüyle yakından ilgilendiğini biliyoruz. Başbakan'ın yapıcı ve yumuşak üslubunun Türkiye'ye, turizm sektörüne çok faydası olacak. Bunun yansımalarını da görüyoruz. Bayram rezervasyonlarında yüzde 80'leri bulduk. Sıkıntılı geçen bir sezonda bu rezervasyonlar nefes aldırdı." diye konuştu.

"Gelişmeler bizi tekrardan gelecek açısından umutlandırıyor"

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da Rusya'nın Türkiye için ikinci büyük kaynak pazar olduğunu söyledi. Rusya pazarının son 25 yılda oluşan bir pazar olduğunu anlatan Ayık, Rusya'dan 2014 yılında 4,5 milyon, 2015 yılında 3 milyon 600 bin misafir ağırladıklarını, bu yıl ise şu ana kadar sadece 138 bin turistin geldiğini ifade etti.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla Rusya pazarında yüzde 96'lara varan kayıplar yaşadıklarını söyleyen Ayık, "Bu durumun düzeleceğine inanıyorum. Son günlerde yaşanan gelişmeler bizi tekrardan gelecek açısından umutlandırıyor. 2016'da geçen yılın aynı dönemine denk yüzde 96'lara varan kayıp yaşadık. İki ülke arasındaki pozitif adımlar kısa vadede değil ama yakın geleceğe daha umutlu bakmamızı sağlayan gelişmeler." dedi.

Rusya'nın seyahat özgürlüğünü kısıtlayan yaptırımları bulunduğuna dikkati çeken Ayık, şöyle konuştu:

"Bunların hangi aşamada ne hızla çözüleceğini bilemediğimiz için bu yılla ilgili öngörü yapmak mümkün değil. Rusya'dan misafirler, genelde ekim ayı ortasına kadar yoğun bir şekilde gelirler. Önümüzde çok fazla bir zaman dilimimiz kalmadı. Mutlaka bir hareket olabilir ama çok büyük beklenti içine girmemek lazım. Bu gelişmelerin belki bu yıla değil ama geleceğe çok olumlu katkısı olacaktır."

"İsrail pazarında 1 milyon rakamına ulaşmamız lazım"

İsrail ile 2008'de çok iyi bir ivme yakalanmışken yaşanan siyasi krizlerle pazarın sıfırlandığını ifade eden Ayık, son yıllarda bu ülkeden de geri dönüşlerin başladığını belirtti. Geçen yıl Türkiye'ye 225 bin İsrailli turistin geldiğini kaydeden Ayık, "İsrailliler çok farklı müşterilerdir. Sadece tesisi kullanmaz, çarşıda alışveriş yaparlar. İstenen, arzu edilen bir misafir tipidir. Sürekliliği vardır. Yıl boyunca birkaç defa bile gelirler. Mevsimselliğin en az olduğu pazarlardan birisidir. Ne istediğini, ne alacağını, nereyi gezeceğini iyi bilen bir misafir tipidir. İsrail ile ilişkilerin iyileşmesi çok olumlu. İsrail pazarında 1 milyon rakamına ulaşmamız lazım." şeklinde konuştu.

Ayık, bayram tatilinde bütün tesislerin istenilen seviyelerde dolduğunu belirtti. Tesislerin konseptine ve uyguladıkları programlara göre değişmek kaydıyla yüzde 100'lere varan doluluklar oluşacağını vurgulayan Ayık, en az hasarla kapatmak istedikleri 2016'ya "umutların yeşerdiği yıl" şeklinde bakmak istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Turizmcilerin 'Çifte Bayram' Mutluluğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement