Türk Gazeteciden Papa'ya Anlamlı Hediye - Son Dakika
Güncel

Türk Gazeteciden Papa'ya Anlamlı Hediye

Türk Gazeteciden Papa\'ya Anlamlı Hediye

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Türkiye'den dönüş yolunda anlamlı bir hediye aldı.

02.12.2014 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Türkiye'den dönüş yolunda anlamlı bir hediye aldı. Seyahatini takip eden 65 gazeteciden biri olan Doğan Haber Ajansı İtalya Temsilcisi Esma Çakır, Neyzen Tevfik'in ney taksimlerinin derlemesinden oluşan bir CD'yi Papa'ya hediye etti.

Üç günlük bir ziyaretin ardından Pazar akşamı Roma'ya dönen Papa Francesco, uçakta basın toplantısı yapmadan önce, seyahatinin her adımını takip eden gazetecileri tek tek ellerini sıkarak selamladı.

Papa, Türkiye'den 2 kadın gazetecinin de aralarında bulunduğu, çeşitli ülkeleri temsil eden medya mensuplarının her biriyle kısa süre sohbet de etti.

Doğan Haber Ajansı muhabiri Esma Çakır bu sırada Papa Francesco'ya, 1953 yılında hayatını kaybeden neyzen ve şair Neyzen Tevfik'in icralarının derlendiği bir arşiv çalışmasının ürünü olan Hiç'in Azab-ı Mukaddesi adlı albümü hediye etti.

PAPA BU HEDİYE BENİ ÇOK MEMNUN ETTİ

Esma Çakır hediyeyi takdim ederken, tarihi binlerce yıl öncesine dayansa da günümüzde Türk sazı olarak anılan neyin, tasavvuf müziğinin, sufizm geleneğinin bir simgesi olduğunu hatırlatarak, Umarım beğenirsiniz dedi.

Papa da buna karşılık, Bu hediyeye beni çok memnun etti. O halde buradaki Vatikan Büyükelçiliğinizi arayarak, bunun ne anlama geldiğini daha derin bir şekilde sormam gerekecek diyerek güldü.

UMARIM İSLAM GELENEĞİNİN ZENGİNLİĞİNİ ANLAMANIZA YARDIMCI OLUR

Esma Çakır ayrıca, hediye paketinin içine koyduğu not kağıdına şu ifadeleri de ekledi İslam geleneğinin zenginliğini daha iyi anlamanıza yardımcı olmasını umduğum, Sufi geleneğinin simgesi olan enstrümanın sesinden oluşan bu albümü dilerim beğenirsiniz.

Söz konusu albüm, Neyzen Tevfik tarafından ney ile seslendirilen on yedi eser ile kendi sesinden bir şiirinin kaydından oluşuyor. Bir arşiv çalışması ve bir Neyzen Tevfik belgeseli olarak nitelenen albüm, Hasan Saltık yönetiminde bir araştırmacı grubun belgeleri ve kayıtları bir araya toplamasıyla hayata geçirilmişti.

PAPA'NIN ADINI ALDIĞI AZİZ FRANCESCO VE MEVLANA AYNI DÖNEMDE YAŞADI

Ney, 13. yüzyılda yaşamış olan Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin görüşleri ve tasavvufi düşünceleri üzerine, kendisinin ölümünün ardından gelişen bir tarikat olan Mevlevilerin geleneğinde, zikirlerinde çokça kullanılır.

Papa Francesco, görevi süresince kullanacağı ismini, İtalya'nın Umbria bölgesindeki Assisi şehrinin azizi olan Fransisken tarikatı kurucusu Aziz Francesco'dan almıştı. Mevlana ile aynı dönemde yaşamış olan Assisili Francesco, yoksullara ve hastalara yardım eden kanaatkar bir yaşam tarzını benimseyen bir fikir ile ömrünü sürdürmüştü. Bu fikir etrafında toplananlar ile birlikte çalışarak insanlara barış ve huzuru telkin etmişti. Aziz Francesco, bu çalışmaları, hayat tarzı ve aynı dönemde yaşamaları dolayısıyla Hz. Mevlana'ya benzetilmektedir.

SULTANAHMET'TE DUA SORUSU

Çakır ayrıca, basın toplantısında Papa'ya, Sultanahmet'te yoğun bir dua anı yaşadınız. Bu Rabbe yakarış anınızdan bizimle paylaşmak istediğiniz özel bir şey var mı diye sormuş, şu cevabı almıştı Benim Türkiye'ye seyahatim dini amaçlı idi, Ortodoks Kilisesi'nin kutladığı Aziz Andreas Yortusu içindi. Patrik Bartholomeos'la, yani dini bir figür ile buluştum. Sonra camiye gittim. Yani bunların hepsi dini şeyler. Oraya (Sultanahmet Camii'ne) ben turist olarak geldim diyemezdim. Oradaki o muhteşemlikleri gördüm. Müftü de çok iyi açıklıyordu orada neler olduğunu. Kur'an'dan pasajlar okudu, Meryem Ana'dan bahsetti. O anda dua etmek istedim. Müftüye dua edelim dedim. O da tamam dedi.

Papa duasının içeriğini ise, Türkiye için, barış için, müftü için, herkes için ve tabii benim için dua ettim, çünkü buna ihtiyacım var. Ancak özellikle barış için dua ettim. 'Tanrım savaşları bitir dedim' Kısaca çok samimi bir dua anı yaşadım sözleriyle açıklamıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk Gazeteciden Papa'ya Anlamlı Hediye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement