Turkcell Superonline Desteği Arısat Takımını Başarıya Taşıdı - Son Dakika
Güncel

Turkcell Superonline Desteği Arısat Takımını Başarıya Taşıdı

Turkcell Superonline'ın desteklediği İTÜ bünyesindeki ARISAT Model Uydu Takımı, tasarım ve uygulamasını gerçekleştirdiği model uyduyla lider oldu.

18.06.2014 12:57  Güncelleme: 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Turkcell Superonline'ın desteklediği İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesindeki ARISAT Model Uydu Takımı, tasarım ve uygulamasını gerçekleştirdiği model uyduyla dünya birinciliğini elde etti.

Turkcell Superonline açıklamasına göre, şirketin sponsorluğunu üstlendiği İTÜ ARISAT Model Uydu Takımı, Teksas'ta gerçekleştirilen model uydu yarışması olan CanSat Yarışması'nda dünya birincisi oldu.

Gerçek uydu sistemlerinin yapım süreçlerinin birebir uygulandığı yarışmada bu yıl, 8'i Türkiye'den olmak üzere toplam 59 takım yarıştı. Katılımcılarına her yıl yeni zorlu görevler verilen yarışmanın süreçleri gereği, bu yılın model uydusu kendi enerjisini üretecek şekilde tasarlandı.

Hasbi Sevinç, Çağrı Eren Durkaya, Ümit Yelken, Ali Canpolat, Mert Kahyaoğlu, Emre Erbuğa, Onur Alp Çakan ve Caner Balyemezler'den oluşan İTÜ ARISAT Model Uydu Takımı, en başarılı model uydu tasarımına ve uygulamasına imza attı. İstanbul Teknik Üniversitesi 2011 ve 2012 yıllarında da yarışmadan birincilikle dönmüştü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, Turkcell Superonline olarak, 2008 yılında başlattıkları fiber yatırımlarla telekomünikasyon sektöründe yenilikçi ve öncü bir çizgiyle çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Yatırımlarını yaparken dayandıkları gücün her zaman Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusu olduğunu ifade eden Erkan, şunları kaydetti:

"İTÜ bünyesinde kurulan ARISAT Model Uydu Takımı'na destek olduk. Bizim yenilikçi gücümüzün ve gençlerin dinamizminin büyük başarılara imza atacağını biliyorduk. Türkiye'ye teknoloji alanında getirdikleri bu şampiyonlukla gurur duyduk. Ülke olarak önümüzdeki dönemde de böyle büyük başarılara imza atacağımıza inanıyoruz. Bunun için geleceğin teknolojisini taşıyacak altyapı yatırımlarımızın büyük önem taşıdığını görüyoruz. Türkiye'nin geleceğine her türlü yatırımı yapmayı sürdüreceğiz."

CanSat Yarışması'nda bu yıl öğrencilerin geliştirdiği uydu yaklaşık 670 metreden serbest bırakılarak paraşütle yavaşlatıldı ve hızı saniyede 12 metreye düşürüldü. 500 metreye geldiğinde iki parçaya ayrılan uyduda ikinci parça, pasif bir yavaşlama sistemi olmaksızın saniyede 10 metrenin altında bir hızda tutuldu. Aynı zamanda uydu, kendi enerjisini üretmeye başlarken, iniş sırasında basınç değerini, sıcaklığı ve ürettiği voltaj değerini paket veri olarak yer istasyonuna iletmeye başladı. Uydu yere indiğinde içindeki yumurta da kırılmamış bir şekilde çıkarılarak, yarışmanın tüm kriterleri sağlandı.

Uydu teknolojileri konusunda üniversite öğrencilerine yönelik en prestijli organizasyonlardan biri olan CanSat Yarışması, Amerika Astronomi Topluluğu (AAS) ile Amerika Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (AIAA) tarafından NASA'nın da aralarında bulunduğu havacılık ve uzay sektörünün önde gelen şirketlerinin katkılarıyla 1998 yılından bu yana düzenleniyor.

CanSat Yarışması'na yönelik proje geliştirmek üzere oluşturulmuş öğrenci projesi olan ARISAT, 2013 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi'nde kurulan Arı Teknoloji Geliştirme Kulübü bünyesinde yer alıyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Turkcell Superonline Desteği Arısat Takımını Başarıya Taşıdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement