Türkiye Adalet Akademisi Başkan: Yargıya Güvenin Tartışılır Hale Gelmesi, Ülke İçin Kayıp - Son Dakika
Güncel

Türkiye Adalet Akademisi Başkan: Yargıya Güvenin Tartışılır Hale Gelmesi, Ülke İçin Kayıp

Türkiye Adalet Akademisi Başkan: Yargıya Güvenin Tartışılır Hale Gelmesi, Ülke İçin Kayıp

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçin, Diyarbakır'da yaptığı konuşmada yargıya olan güven endeksinin, bir çok kurumun gerisinde kaldığına dikkati çekerek, "Kurum ve kişilerin yanlış ve hatalı tasarruf uygulamalarını yargı düzeltir.

12.11.2014 14:28

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçin, Diyarbakır'da yaptığı konuşmada yargıya olan güven endeksinin, bir çok kurumun gerisinde kaldığına dikkati çekerek, "Kurum ve kişilerin yanlış ve hatalı tasarruf uygulamalarını yargı düzeltir. Ancak yargının hatalı, yanlış uygulamalarını kim düzeltecektir? Bu manada yargıya olan güvenin tartışılır hale gelmesi, ülkemiz için büyük bir kayıptır" dedi.

Türkiye Adalet Akademisinin hakim ve savcılara yönelik düzenlediği iki gün sürecek 'Meslek İçi Eğitim Programı' Diyarbakır'da başladı. Toplantıya Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçin, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü ile çeşitli illerde görev yapan yaklaşık 100 hakim ve savcı katıldı. Eğitim programının açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz seminerin Diyarbakır'da yapılmasının önemli olduğunu kaydederek, katılımcılara teşekkür etti.

Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçin ise, Türkiye'nin yanısıra dünyanın çeşitli ülkelerinde de çeşitli eğitim ve sempozyum programları düzenlediklerini belirtti. Akçin, hedeflerinin ulusal ve uluslararası kurumlarla iletişim içerisinde, Türkiye'nin ihtiyaçlarını yakından takip eden değişime açık, demokratik anlayışlı, geniş katılımlı, bağımsızlık, tarafsızlık ve objektiflik çalışmaları benimseyen; görünüşte değil esasta şeffaf olan bir eğitim programı oluşturduklarını belirtti.

TERÖRLE MÜCADELE

Terörle Mücadele Kanunu'na ilişkin bir program hazırladıklarını belirten Akçin, şunları söyledi:

"Ülkemizin ve bölgemizin kanayan yarası olan terörün sonlandırılması için devletimiz ve milletimiz yıllardır özverili bir şekilde mücadele yürütmektedir. Son yıllarda çözüm süreci ile bu sorunun bitirilmesi noktasında önemli mesafe alınmıştır. Konuya hukuki boyuttan bakıldığında ise zamanın ve toplumun ihtiyaçlarına göre temel hak ve hürriyetlerinin yasal manada sınırlandırılması daraltılmak suretiyle yasa koyucu mevzuat ve ilişkiler yapmış ve ihtiyaca göre de bu değişiklikleri yapmaya devam edecektir. Seminerimiz ile terörle mücadele kanununda düzenlenen suçlar, bu suçların soruşturulması ve kovuşturulması usulüyle karşılaşılan problemin çözümü amaçlanmıştır."

"YARGIYA OLAN GÜVEN ENDEKSİ BİRÇOK KURUMUN GERİSİNDE KALMIŞTIR'

HSYK seçimlerine de değinen Yılmaz Akçin, seçimlerin çok tartışmalı geçtiğini belirterek şunları söyledi:

"Yargı teşkilatı çok yakın zamanda gergin, çok tartışmalı, hatta ülkemizin de gündemini fazlaca meşgul eden belki üzerinde bilimsel çalışmayı da gerekli kılacak bir seçim süreci yaşadı. Bu seçim sistemi Türk yargısı açısından faydalı olup olmadığı zamanla belki kamuoyunda tartışılacak. Bunu da yasa koyucu belki dikkate alacaktır. Ancak şu an itibariyle bu seçim bitmiştir. Yeni HSYK üyeleri göreve başlamıştır. Artık bundan sonra tüm yargı teşkilatı bütün enerjisini biriken işlere vermeli, adil, hızlı ve etkin bir yargılama yürütmelidir. Kamuoyunda özellikle de basının gündeminden, artık yargı uzaklaşmalıdır. Bunu sağlayacak olan ise öncelikle hakim ve savcı olarak bizleriz. Malumlarınız yargıya olan güven endeksi birçok kurumun gerisinde kalmıştır. Kurum ve kişilerin yanlış ve hatalı tasarruf uygulamalarını yargı düzeltir. Ancak yargının hatalı, yanlış uygulamalarını kim düzeltecektir? Bu manada yargıya olan güvenin tartışılır hale gelmesi, ülkemiz için büyük bir kayıptır. Bu güveni en üst seviyeye taşıyabilmek için öncelikle bizlerin çok çalışması gerekmektedir. Tabi ki çok çalışmayla birlikte toplumda sevilen ve sayılan kişilerden olmalıyız. Toplumla aramızda gördüğümüz duvarları yıkmalıyız. Yargının soğuk yüzünü sevimli hale nasıl getiririz? Bunu düşünmemiz lazım."

FOTOGRAFLI

- Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye Adalet Akademisi Başkan: Yargıya Güvenin Tartışılır Hale Gelmesi, Ülke İçin Kayıp - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement