Türkiye-Batı Afrika Ticaret Köprüsü" - Son Dakika
Yerel

Türkiye-Batı Afrika Ticaret Köprüsü"

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Meral: "2020'de 600 milyon civarında alım gücüne sahip orta kesim alıcının Afrika'da olacağı tahmin ediliyor.

14.04.2014 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, "2020'de 600 milyon civarında alım gücüne sahip orta kesim alıcının Afrika'da olacağı tahmin ediliyor. Afrika gerçekten önümüzdeki yüzyılın kilit kıtası konumunda" dedi.

Meral, kentteki bir otelde TUSKON'un düzenlediği "Türkiye-Batı Afrika Ticaret Köprüsü" programında yaptığı konuşmada, Bursa Girişimci İşadamları Derneğinin çok zor şeyleri başardığını, dünyada Türkiye'yi çok güzel bir şekilde temsil ettiğini söyledi.

Programda Batı Afrika'nın çok önemli 8 ülkesinden 100 civarında iş insanının ağırlandığını belirten Meral, "Bugün burada Senagal, Mali, Gine, Gambiya, Yeşil Burun Adaları, Fildişi Sahilleri, Liberya ve Moritanya'dan çok kıymetli iş adamları ve iş hanımları ağırlanıyor. Bu 8 ülkenin nüfusu, 75 milyon, yani Türkiye'ninkine yakın" diye konuştu.

Afrika'nın, 1 milyarın üzerinde nüfusuyla 30 milyon kilometrekarelik çok büyük bir kıta ve dünyada en hızlı büyüyen 10 ekonomiden biri olduğu bilgisini veren Meral, şöyle devam etti:

"2020'de 600 milyon civarında alım gücüne sahip orta kesim alıcının Afrika'da olacağı tahmin ediliyor. Dünyanın çok önem verdiği güvenli gıda, güvenilir gıda ve petrol ve doğalgaz, yani enerji kaynakları ve emtia, yani pamuk ve kereste gibi ürünler, burada var. Bu yönüyle Afrika gerçekten önümüzdeki yüzyılın kilit kıtası konumunda. Türkiye de, TUSKON da çok önem veriyor. Bizim en yoğun çalıştığımız bölgelerden biri Afrika. Yılda 2 bin civarında iş adamını ve hanımını Türkiye'de ağırlıyoruz. Herhalde bir o kadar Türk de Afrika'ya gidiyor. Birçok Afrika ülkesini gezme imkanımız oldu. Afrika, gerçekten çok güzel bir kıta, güzel insanların yaşadığı, güzel bir kıta."

Meral, Türkiye'nin milli gelir ve dış ticaret rakamlarıyla önemli ülkelerden biri olduğunu dile getirerek, "Dış ticaretimizin 251 milyar doları ithalat. Bu noktada Afrika ile daha fazla ithalat yapmaya hazırız ve TUSKON'un 2006'dan beri yaptığı çalışmalarla Afrika'dan yaptığımız ithalat, 2 mislinden fazla arttı. Biz sadece Afrika'ya mal satmaya çalışmıyoruz. Aynı zamanda Afrika'da üretilen malları da Türkiye'ye ithal etmek, Türkiye'nin sanayi noktasındaki birikimini Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

"Ticaret hacmini karşılıklı olarak 5 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz"

Türkiye-Afrika iş birliğinin "kazan-kazan" ilişkisiyle olmasını dilediklerini bildiren Meral, "Bu ikili ilişkilerde Türk okullarının da çok büyük önemi oldu. Türk iş dünyası olarak bunlardan çok istifade ediyoruz. Çünkü hem Türkiye'nin hem bölgenin kültürünü bilen çok iyi yetişmiş, çok iyi donanımlı, lisan bilen gençlerin yetişiyor olması, o ülkelerdeki yatırımı cazip hale getiriyor ve Türk iş adamlarını daha fazla cezbediyor" dedi.

Meral, Afrika'da yatırım yapan Türk iş adamlarına teşekkür ederek, şunları kaydetti:

"Gelen konuk ülkelerin ithalatı 27 milyon dolar, ihracatı da 24 milyon dolar. Bizim hedefimiz, bunu daha da fazla artırmak olmalı. Bizim de aramızdaki bu 8 ülke ile aramızdaki ticaret çok yüksek değil. Yaklaşık 600 milyon dolar biz ihracat yapıyoruz. 200 milyon dolara yakın da ithalat yapıyoruz. Bu ülkelerle toplam dış ticaretimiz 800 milyon dolar civarında. Biz bu ve buna benzer çalışmalarla en kısa sürede Afrika ile bu ticaret hacmini karşılıklı olarak 5 milyar dolara çıkartmayı planlıyoruz."

Gine'nin Ankara Büyükelçisisi Daouda Bangoura da Türkiye ile Afrika'nın ilişkilerini güçlendirmenin en güzel yolunun "ticaret köprüsü" programları olduğunu söyledi. TUSKON'un bütün programlarına katılmaya çalıştığını belirten Bangoura, şöyle konuştu:

"Türkiye ile Afrika'nın iş adamlarını buluşturan bu programlarda Afrika'nın ne ifade ettiğini, iş adamlarına ne imkanlar sunabildiğini anlatıyorum. Çok ileride değiliz ama bu buluşmalarla biz de gelişiyoruz. Sadece Türk iş adamlarına Afrika'yı iyi tanıtmakla kalmıyor, Afrika'nın da Türkiye'nin tecrübesinden faydalanabilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye, çok kısa sürede gelişti, bunu biz de gerçekleştirebiliriz. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Özel sektöre gidin, sadece kamuda kalmayın, ekonomik ilişkileri onlar geliştirecek' demişti. TUSKON, bunu yapıyor."

Konuşmaların ardından Meral ve Afrika'dan gelen iş adamları, otelde ticari bağlantılar kurmak amacıyla açılan stantları gezdi. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye-Batı Afrika Ticaret Köprüsü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement