Türkiye'de Mücevher Sektörünün Sorunları Nelerdir? - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'de Mücevher Sektörünün Sorunları Nelerdir?

MÜTİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Kuyumcu, Türkiye'deki mücevher sektöründe yaşanan sıkıntıları ve yapılması gerekenleri Wise TV aracılığıyla anlattı.

28.09.2015 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MÜTİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Kuyumcu, Türkiye'deki mücevher sektöründe yaşanan sıkıntıları ve yapılması gerekenleri Wise TV aracılığıyla anlattı.

Mücevher sektöründeki en büyük sorunların başında tasarıma gereken önemin verilmemesi olduğuna dikkat çeken Kuyumcu: "Öncelikle biz mücevher sektöründeki problemleri tespit ederek bu yola çıktık. Bu problemleri şöyle sıralayabiliriz; her şeyden önce uluslararasılaşma  noktasında çok fazla eksiklerimiz var. Bu nedir, akreditasyon, sertifikalandırma ve standardizasyon tarafında tabi ki iyileştirilmesi gereken uzunca bir yolumuz var. Onun dışında sektörümüz maalesef Çin ve Hindistan ile rekabet edebileceğini düşünerek o yönde katma değer üretmeden bir gayret içerisindeler. Yani fiyatta daha çok rekabet sağlayabileceklerini düşünüyorlar ve yanlış bir yoldan çıkış arıyorlar. Biz bu noktada proje kapsamında kesinlikle bir Çin ve Hindistan ile yarış asla düşünmedik, düşünemeyiz. Henüz teknolojimiz çok iyi bir seviyede değil ayrıca tasarım tarafında çok büyük eksiklerimiz var. Sektörümüzün maalesef tasarım tarafına ciddiyetle yönelmediğini düşünüyoruz. Tasarımın ne kadar önemli olduğunun, katma değerin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olmadıklarını düşünüyoruz" dedi.

Hedeflerinden bahseden Kuyumcu, UR-GE projesinden ve proje kapsamında getirdikleri çözümleri şöyle anlattı: "Bizim hedefimiz katma değeri yüksek ürün grubunda dünya markası olabilmek bunun altyapısını hazırlayabilmek. Bunu nasıl yaparız diye düşünürken UR-GE projesi önümüze çok çok önemli bir misyon ile geldi. Birlikten güç oluşturarak birlik beraberlik içerisinde bir firmanın ek başına yapamayacağı gerek finansal açıdan gerekse network, ulaşabilecekleri mecralar açısından tek başlarına yapamayacakları işi birlik beraberlik içerisinde devletinde desteği ile daha hızlı yürüyerek yolculuğumuza başladık. Çünkü ihracatta temel sorun dediğim gibi şu anda ülke olarak önemli bir ihracat potansiyeline sahibiz. Fakat neredeyse 2 buçuk katı ithalatımız var. Dolayısıyla önce bu dengenin sağlıklı bir hale gelmesi gerekiyor. Evet ham maddelerimiz yurtdışından geliyor. Önümüzde çok önemli bir sorun olan ÖTV sorunu vardı. Çok şükür ki bu sorun kalktı. Çünkü ÖTV ihracatın önemli ölçüde önünü kesiyordu. Dolayısıyla biz üretimimizi yaparken ilk başta da söylediğim gibi bir Hindistan'ın bir Çin'in stratejisiyle değil. Biz tamamen Türk mücevherini marka haline getirmek istiyoruz. Çünkü bizim tarihi geçmişimize baktığımız zaman çok değerli altyapımız var. Buna dayalı olarak çok özel tasarımlarla hem kültürümüzü yansıtan hem de kültürümüzle bugünün modern tasarımlarıyla entegre ederek bunları yurtdışında pazarlayabiliriz."

Türkiye\'de Mücevher Sektörünün Sorunları Nelerdir?
Kaynak: Wise.tv

Son Dakika Ekonomi Türkiye'de Mücevher Sektörünün Sorunları Nelerdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement