Türkiye İş Bankası, 2 Milyon 205 Bin Fidan Dikti - Son Dakika
Güncel

Türkiye İş Bankası, 2 Milyon 205 Bin Fidan Dikti

Türkiye İş Bankası, 2 Milyon 205 Bin Fidan Dikti

Türkiye İş Bankası'nın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile işbirliğinde 2008 yılında başlattığı "81 İlde 81 Orman" projesi tamamlandı.

19.12.2012 14:30  Güncelleme: 14:35

Türkiye İş Bankası'nın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TEMA Vakfı işbirliğinde 2008 yılında başlattığı ve Türkiye'nin en büyük kurumsal ağaçlandırma projelerinden biri olan "81 İlde 81 Orman" projesinin dikim aşaması tamamlandı ve beş yıl boyunca devam eden proje ile 23 farklı türde, 2 milyon 205 bin fidan dikildi.

Türkiye İş Bankası'nın 5 yıl önce başlattığı, Türkiye'nin en büyük kurumsal ağaçlandırma projelerinden biri olan ve İş Bankası'nın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TEMA Vakfı işbirliğinde gerçekleştirdiği "81 İlde 81 Orman" projesinin sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, "Toplum ve çevre konusundaki hassasiyetini kuruluş görevi amacıyla bağdaştıran ve bu alandaki çalışmalarını da 'Türkiye'nin Bankası' olmanın getirdiği sorumlulukla yürüten ve bir Cumhuriyet kurumu olarak beş yıl önce başlattığımız 81 İlde 81 Orman projesinin dikim aşamasını tamamlamaktan gurur duyuyoruz. Bize projede destek veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ve TEMA yetkililerine çok teşekkür ediyorum" dedi.

81 İlde 81 Orman projesinin fidanların bakımı da dikkate alındığında 10 yıllık bir süreyi kapsadığını hatırlatan Özince, Türkiye'nin en büyük kurumsal çevre projelerinden birini gerçekleştirdiklerini, proje maliyetinin toplamda 11 milyon lira olduğunu ve bugüne kadar 8 milyon liranın aktarıldığını söyledi.

Konuşmasında dünyada ve Türkiye'de meydana gelen çevre sorunlarına değinen Özince, "Eğer ormanlarımızı korursak, kaybettiklerimizin yerine de yenilerini koyarsak havamızı, suyumuzu, bitkilerimizi, hayvanlarımızı ve kendimizi korumuş olacağız. Hepimizin ortak geleceği için yapacağımız en iyi şeylerden biri de fidan dikmektir. 81 Orman projesinin, çevresel sorunların gündeme getirilmesine ve toplumsal bilincin artırılmasına da yararlı olduğunu düşünüyorum. 5 yıl boyunca bizlerle birlikte fidan diken çocuklarımızın çevre bilincine katkıda bulunmuş olmak projemizin en önemli amaçlarımızdan biriydi" diye konuştu.

Özince, 5 yıl boyunca dikilen ağaçların çoğunun 50 bine yakın öğrenci tarafından dikildiğine dikkati çekerek, kendi çocukluk zamanlarında bu tip projelerin daha çok devlet eliyle yapıldığını, şimdi ise sivil toplum kuruluşu ve diğer kurumların desteği ile böyle projelerin yapılabildiğini ifade etti.

Projenin son durağı olan Trabzon'un Düzköy ilçesindeki ağaç dikme töreninde Milli Eğitim Bakanlığı ve Satranç Federasyonu'nun işbirliğiyle 7 bininci satranç sınıfını da açtıklarını dile getiren Özince, "İnşallah çevre bilinciyle de ilgili bir seçmeli ders, hatta zorunlu dersin olmasını temenni ediyorum" dedi.

Özince, gerçekleştirdikleri projeyle birlikte diğer kurum ve kuruluşların da 81 ilde 81 orman projeleri yapmak için girişimler başlattıklarına dikkati çekerek, "Ekonomi deyince çevreden ayrı bir olguyu İş Bankası olarak düşünmüyoruz. Özellikle iklim değişikliği, yağmura dayanan tarımsal ürünlerde önümüzdeki yıllar içinde yüzde 50'ye varan azalma beklenmesi, dünyada 1940'lı yıllardaki gibi gıda eksikliğine ve belki de ciddi bir açlık sorununa aday gösteriyor. Her bir bireyin çevre bilinci konusunda dünya ortalamasının üzerinde bir bilince sahip olmasına ihtiyacımız var."

-"Dikilen fidanlar kaderlerine terk edilmeyecek"-

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise, 81 İlde 81 Orman projesinin ülkenin ve dünyanın giderek ağırlaşan çevre sorunlarına dikkati çekmek, sorumluluk alma konusunda kişi ve kurumlara örnek olmak, başta çocuklar olmak üzere kamuoyunda bilinç oluşturmak amacıyla hayata geçirildiğini söyledi.

Her yıl aksatılmadan sürdürülen fidan dikimleriyle Türkiye'nin orman varlığına katkıda bulunduklarını belirten Bali, "Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ve TEMA'nın titiz çalışmalarıyla her ilde hangi ağaçların uygun olacağı araştırıldı. En doğru dikim için toprağın, iklimin kendine özgü özellikleri gözetildi. Erozyonla mücadele için teraslama çalışmaları yapıldı, özetle 23 farklı türde 2 milyon 205 bin fidanı tek tek, özenilerek bin 500 hektar alana dikildi" dedi.

Bali, proje hakkında şu bilgileri verdi:

"81 İlde 81 Orman projesini diğer gönüllü fidan dikimlerinden ayıran en büyük fark, dikilen fidanların kaderlerine terk edilmeyip, dikimleri takip eden 5 yıl boyunca bakımlarının da yapılıyor olmasıdır. Bu şu demektir; ormanlarımızdaki kuruyan, tutmayan fidanların yerine yenileri dikilmekte böylece tabeladan ibaret olmayan, ağaçlarla dolu alanlar oluşturulmaktadır. 2012 yıl sonu itibariyle dikimlerimizin başarı oranı yüzde 78'tir. Öğrendiğimize göre bu, yürütülen çevre projeleri açısından bakıldığında çok başarılı bir orandır."

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Deniz Ataç ise, 81 ilde 81 Orman projesinin, devlet, özel sektör ve sivil toplum ortak çalışmasının en başarılı projelerinden biri olduğunu belirterek, "Sanayi ve Su İşleri Bakanımıza ve Bakanlık yetkililerine çok teşekkür ederim. İş Bankası yönetimi, önemli bir kaynağı ağaçlandırma faaliyetlerine aktararak tüm kuruluşlara örnek oluşturmuştur. İş Bankası yönetimine ve projeyi büyük bir inanç ve samimiyetle sahiplenen tüm İş Bankası mensuplarına teşekkürü borç biliriz. TEMA Vakfı olarak bu projenin bir parçası olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz" dedi.

Türkiye'de kişi başına düşen verimli orman alanının 0,16 hektar olduğuna dikkati çeken Ataç, "Dünya ortalamasının ise 0,6 hektar olduğunu hatırladığımızda, daha çok yapılacak işimiz olduğunu görüyoruz. TEMA Vakfı olarak tüm kişi ve kuruluşları, benzer örnek oluşturmak üzere, 2013 yılında fidan dikmeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Ataç, şu bilgileri verdi:

"81 İlde 81 Orman projesi, 2009 yılında SABRE (Superior Achievement in Branding and Reputation) ve Active Academy Ödüllerine, 2010 yılında Altın Pusula Ödülü'ne, 2011 yılında Stevie Uluslararası İş Ödüllerine, 2012 yılında ise Impact Awards'ta Çevre Alanındaki En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü ve International Green Apple Environment Awards'ta Green Apple Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca projenin Facebook sayfası da, 2011 yılında İTÜ Sosyal Medya Ödüllerinde Kurumsal Kampanya kategorisinde ödül kazandı."

Toplantıya TEMA Vakfı Onursal Başkanları Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit, İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, TEMA Vakfı Genel Müdürü Serdar Sarıgül ve TEMA gönüllüleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Muhabir: Murat Birinci/ Ümit Çevik

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye İş Bankası, 2 Milyon 205 Bin Fidan Dikti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement