Türkiye Kamu-Sen'in Ekonomi Raporu - Son Dakika
Güncel

Türkiye Kamu-Sen'in Ekonomi Raporu

Rapordan: ''Gerek yoksulluk sınırındaki bir yıllık artış, gerekse gerçekleşen enflasyon verileri dikkate alındığında, yalnızca 2014 yılında memur maaşlarında yaşanan kayıpların karşılanması için yüzde 12 oranında ek zam yapılmasına ihtiyaç vardır''

30.01.2015 13:01

Türkiye Kamu-Sen tarafından hazırlanan ekonomi raporunda, "Gerek yoksulluk sınırındaki bir yıllık artış, gerekse enflasyon verileri dikkate alındığında, yalnızca 2014 yılında memur maaşlarında yaşanan kayıpların karşılanması için yüzde 12 oranında ek zam yapılmasına ihtiyaç vardır" ifadelerine yer verildi.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2002–2014 yıllarında kamu çalışanları ile vatandaşların ekonomik durumunu gösteren raporda, Türkiye'de "ekonomik istikrar" olduğu yolundaki açıklamaların gerçeği yansıtmadığı iddia edildi.

Türkiye'nin 2002-2014 yılları arasında dış borcunu 3 kat, iç borç toplamını ise 1,5 kat artırarak, borçlanma yoluyla göreli büyüme sağladığı, buna paralel olarak Türkiye'nin dış borç toplamının 129,7 milyar dolardan 396,8 milyar dolara, iç borç toplamının ise 149,9 milyar liradan 422,6 milyar liraya yükseldiği savunuldu.

Raporda, çalışanların reel ücretlerinde, alım gücünde düşüşler yaşandığı, işsizliğin 2001 yılında yaşanan ekonomik krizdeki oranın altına indirilemediği öne sürüldü.

Memur maaşları ve enflasyondaki gelişmeler hakkında da değerlendirmede bulunulan raporda, şunlar kaydedildi:

"Memur maaşları 2014 yılı sonunda yalnızca enflasyon karşısında yüzde 2,97 oranında erimiştir. Öte yandan, adil bir gelir dağılımı ve ülke ekonomisinde yaşanan büyümenin toplumun tüm kesimlerine eşit oranlarda yansıtılması gerçeğinden yola çıkıldığında kamu görevlileri, ekonomik olarak, ülke içinde üretilen mal ve hizmetlerden 2002 yılı seviyesinden yüzde 26 daha geridedir. Gerek aile bireylerinin insanca yaşaması için gerekli olan en düşük aylık tutarı ifade eden yoksulluk sınırındaki bir yıllık artış, gerekse gerçekleşen enflasyon verileri dikkate alındığında, yalnızca 2014 yılında memur maaşlarında yaşanan kayıpların karşılanması için yüzde 12 oranında ek zam yapılmasına ihtiyaç vardır."

-Türkiye Kamu-Sen Başkanı Koncuk

Raporu değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da "Bu rapor ülkemizin 12 yılının nasıl heba edildiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Ekonomide yıllardır çizilmeye çalışılan pembe tablonun iflas ettiği bu raporla belgelenmiştir" ifadesini kullandı.

Ülke ekonomisi büyürken, vatandaşların büyük çoğunluğunun büyümeden yeterli oranda pay alamadığını iddia eden Koncuk, yaşanan tüm bu kayıpların en büyük faturasını memurların ödediğini savundu.

Koncuk, "ilk etapta kamu çalışanlarına yüzde 12 ek zam vererek, geçtiğimiz yılın kayıplarını telafi ederek işe başlanmalıdır" görüşüne yer verdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye Kamu-Sen'in Ekonomi Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement