Türkiye'ye Bavulla 8 Ayda 11 Milyar Dolar Geldi, Sahibi İse Belirsiz - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'ye Bavulla 8 Ayda 11 Milyar Dolar Geldi, Sahibi İse Belirsiz

Türkiye\'ye Bavulla 8 Ayda 11 Milyar Dolar Geldi, Sahibi İse Belirsiz

Merkez Bankası verilerine göre Türkiye'ye giren kaynağı belirsiz para artmaya devam ediyor. Net hata ve noksan kalemi, ocak-ağustos döneminde 10,9 milyar dolar oldu.

15.10.2015 09:24  Güncelleme: 09:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankası'nın dün açıkladığı verilere göre Türkiye'nin yıllık cari açığı ağustos ayında 43 milyar 47 milyon dolar oldu. Ocak-ağustos dönemine ait 8 aylık Cari Açık 25,7 milyar dolar olarak gerçekleşirken sadece ağustos ayındaki cari açık miktarı 163 milyon dolar oldu.

KAYNAĞI BELİRSİZ PARA GİRİŞİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Net hata ve noksan kaleminde yaşanan artış dikkat çekti. Net hata ve noksan kalemi, ocak-ağustos döneminde 10,9 milyar dolar olarak açıklandı. Diğer bir ifadeyle Türkiye'ye 8 ayda 10,9 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişi yaşandı. Merkez Bankası'nın net hata ve noksan kalemiyle ilgili daha önce açıklama yaptığını ancak rakamların hâlâ yüksek seyrettiğini belirten Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Macit, "Bu noktada ciddi bir çalışma yapılması gereği ortaya çıkıyor. Açıklanan bazı rakamlarda istatistiksel olarak hata yapılıyor olma ihtimali bulunabilir. Bütün bunlar detaylı bir şekilde analiz edilmeli." dedi. Macit, Türkiye büyüklüğünde bir ülke için 10,9 milyar dolarlık net hata ve noksan kaleminin çok yüksek olduğuna dikkat çekti.

TABLO TÜRKİYE İÇİN İYİ DEĞİL

Ham petrol fiyatlarında yaşanan ciddi gerilemeyle birlikte ithalat rakamları ilk 8 ayda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11'den fazla azaldı. İhracat rakamlarında aynı dönemde gözlenen azalma ise yüzde 9,8 ile ithalat rakamlarındaki azalmanın altında kalarak cari açıktaki toparlanmayı destekler bir seyir izledi. Böylece dış ticaret açığı 3,6 milyar dolar olarak ortaya çıktı. Bu gelişmeler doğrultusunda dün açıklanan verilere göre cari açık, bir önceki yılın ağustos ayına göre 2 milyar 58 milyon dolar azalmasına rağmen beklentilerin üzerinde geldi ve 163 milyon dolara geriledi. 12 aylık cari açı ise 43 milyar 57 milyon dolara düştü. Finansman cephesinde ise sermaye hareketlerindeki yavaşlama dikkat çekti. ING Bank Ekonomik Araştırmalar birimine göre sermaye hareketlerindeki yavaşlamada uzun süreden beri devam eden seçim sürecinin neden olduğu siyasi belirsizlik algısı ve küresel piyasalarda FED'in normalleşme adımlarına ve küresel büyümeye dair değişen beklentilerin neden olduğu oynaklığın risk iştahına olumsuz yansıması etkili oldu. Sermaye hareketlerinde ağustosta 4,8 milyar dolarlık dikkate değer bir çıkış kaydedildi.

"BU RAKAM TÜRKİYE İÇİN ÇOK BÜYÜK"

Net hata noksan kalemi, ağustosta 1,4 milyar dolar, 2015'in ilk 8 ayında ise 10,9 milyar dolar olarak açıklandı. Diğer bir ifadeyle Türkiye'ye bu yılın ilk 8 ayında 10,9 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişi yaşandı. Ancak bunun illaki kara para benzeri bir giriş olamayabileceğini belirten Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Macit, "Mesela biz turizm gelirlerini istatistiksel olarak tahmin etmeye çalışıyoruz. Turizm gelirleri mesela 20 milyar dolar diye tahmin edilmiştir ama gerçekte olan 23 milyar dolar ise bu 3 milyar dolar net hata noksan kalemine yansır. Bunun gibi istatistiki hatalar yapılıyor olabilir. Ama her koşulda Türkiye büyüklüğünde bir ülke için 10 milyar dolar net hata noksan kalemi çok yüksek." ifadelerini kullandı. Cari açıkta ağustos ayında yaşanan düşüşte dış ticaret dengesindeki düzelmenin ön plana çıktığından bahseden Doç. Dr. Fatih Macit, geçen yılın ağustos ayında 6,2 milyar dolar olan dış ticaret açığının bu yılın ağustos ayında 3,6 milyar dolara gerilediğini belirterek şunları söyledi: "Burada özellikle ithalattaki düşüş cari açıktaki iyileşmeye ciddi bir katkı sağlamış oldu. İthalattaki düşüşün büyük bir kısmı ise düşük enerji fiyatlarından dolayı enerji ithalat faturasının düşmesinden kaynaklanıyor. Ağustos ayında ithalatta görülen 3,3 milyar dolarlık azalmanın yaklaşık 1,9 milyar doları enerji ithalatındaki düşüşten kaynaklanıyor. Bunun yanında yükselen kurun da ithalatı genel olarak baskıladığı ve cari açıktaki iyileşmeye katkı yaptığı görülüyor. Bundan sonraki aylarda düşük enerji fiyatları, yüksek kur ve ekonomik büyümedeki göreceli zayıflık cari açığı baskılamaya devam edecek gibi görünüyor."

AÇIĞIN YÜZDE 45'İ KADAR

Cari işlemler açığındaki iyileşmeye kaynağı belirsiz para girişinin rekor seviyelere çıkmasının büyük etkisi oldu. Merkez Bankası cari işlemler dengesi verilerine göre ağustos ayında net hata noksan (kayağı belirsiz para) kaleminden 1 milyar 430 milyon dolar para girişi oldu. Yine aynı kalemde yılın ilk 8 ayında (ocak-ağustos) 10 milyar 946 milyon dolarlık bir para girişi olduğu gözleniyor. Ekonomist Ziya Akkurt cari açığın yüzde 45'nin bu kaynağı belirsiz paradan karşılandığını belirtti. Merkez Bankası verilerine göre 2002-2015 yılları arasında 39 milyar 168 milyon dolar meçhul para girdi. Akkurt, Türkiye finans piyasalarından kaçan paranın yerini kaynağı belirsiz paranın aldığını belirtti.

40 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI

Çıkarılan kanunlarla gümrüklerden bavulla gelen paralara her hangi bir engelin olmadığını ifade eden Akkurt, "Seçimlerden önce bu tür paraların girişi hızlanıyor.

Seçimden sonra bu paranın çıkacağına inanıyorum. Bu para ekonomiler için sağlıklı değil. Kaliteli bir finansman kaynağı olmuyor. Girişleri gibi çıkışları da hızlı olur. Yılbaşından bu yana tahvil ve bono çıkışları 5 milyar doları ulaştı" dedi.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR İYİLEŞME ZOR"

ALB Fo­rex Araş­tır­ma Uz­ma­nı En­ver Er­kan, sür­dü­rü­le­bi­lir bir ca­ri açık iyi­leş­me­si­nin mev­cut şart­lar­da gö­rün­me­di­ği­ni be­lirt­ti. Er­kan, "Tür­ki­ye­'nin bü­yü­me gö­rü­nü­mü açı­sın­dan ih­ra­cat ve it­ha­la­tın ay­nı an­da ge­ri­li­yor ol­ma­sı da­ral­tı­cı bir et­ki­ye sa­hip­ti­r" de­di.

KAR TRANSFERLERİ YAVAŞLADI

Halk Ya­tı­rım Araş­tır­ma Di­rek­tö­rü Ba­nu Kıv­cı To­ka­lı, ca­ri den­ge­de­ki iyi­leş­me gö­rü­nü­mü­nün ko­run­du­ğu­nu söy­le­ye­rek, "A­ğus­tos ayın­da ca­ri açı­ğın sı­nır­lı kal­ma­sın­da, dış ti­ca­ret açı­ğın­da­ki sert da­ral­ma­nın ya­nı sı­ra, doğ­ru­dan ya­tı­rım­la­ra ait kâr trans­fer­le­rin­de de­vam eden ya­vaş­la­ma­nın da et­ki­si bu­lu­nu­yor. Tu­rizm ge­lir­le­ri mev­sim­sel ola­rak kat­kı sağ­la­sa da, bek­le­nen­den da­ha za­yıf bir per­for­mans gös­te­ri­yor" de­di.

ADETA KAYNAK OLDU

Ağus­tos ayın­da ca­ri iş­lem­ler açı­ğın­da iyi­leş­me ya­şan­ma­sı­na kar­şın fi­nans­man ta­ra­fı­nın kö­tü­leş­ti­ği­ni be­lir­ten Gold­man Sachs, eko­no­mi­nin net ser­ma­ye çı­kı­şı ile kar­şı kar­şı­ya ol­du­ğu­nu, bu ser­ma­ye çı­kı­şı­nın dö­viz re­zerv­le­rin­de kü­çük dü­şü­şe yol aç­tı­ğı­nı ve fi­nans­man­da ana kay­na­ğın net ha­ta-nok­san he­sa­bı ol­ma­ya de­vam et­ti­ği­ni vur­gu­la­dı.

Son Dakika Ekonomi Türkiye'ye Bavulla 8 Ayda 11 Milyar Dolar Geldi, Sahibi İse Belirsiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (28)

  • SON MOHIKAN: Tez saraya gonderile sifirlana ayakkabi kutularina istiflene bilo cana teslim edile 21 4 Yanıtla
  • Sanana: İsrailden gelen kara para AKP sini ayakta tutmak icin müneccim olmaya gerek yok! 11 6 Yanıtla
  • gariban: bilala versinler bi gemimicik daha alsın 10 4 Yanıtla
  • Kuluyuz kefenlerimizi giydik: Kulu olalimmmmm 1 13 Yanıtla
  • SİVASLI: BİLAL DIR BİLAL 9 5 Yanıtla
  • alanya: bilalin parasıdır gemicikler yapacak 10 2 Yanıtla
    034: bu mucizeleri chp zihniyetinin kavraması mumkun deyildir hemen çamura saldırıyorsun Alanyalı.. 2 33
  • Sanana: İsrail DEN gelen kara para AKP sini ayakta tutmak için müneccim olmaya gerek yok! 6 5 Yanıtla
  • ink?: Ayakkabı kutularındaki paralar geri dönüyor Kuyrukları sıkıştı korktular 4 3 Yanıtla
  • Kuluyuz kefenlerimizi giydik: Akp de birlesip mhp yi baraj altina itelim 3 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement