Türkiye'ye Sığınan Suriyeli Kürtler - Son Dakika
Güncel

Türkiye'ye Sığınan Suriyeli Kürtler

Suruç Kaymakamı Çiftçi: "Suruç'a gelen sığınmacı sayısı 191 bine ulaştı" "30 bin kişilik çadır kent kurulması için çalışma başlatıldı"

21.10.2014 16:19

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Suriye'den Suruç'a gelen sığınmacı sayısının 191 bine ulaştığını söyledi.

Çiftçi, Kobani'deki (Ayn el Arap) çatışmalardan kaçarak sığındıkları Yönlü Mahallesi'nde yaşayan Suriyeli Kürtleri ziyaret ederek, yardım dağıtımına katıldı. Suriye'den gelen Kürtlerle sohbet eden Çiftçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, sığınmacıların tüm ihtiyaçlarının karşılandığını ifade etti.

Suruç'a gelen sığınmacı sayısının bugün itibariyle 191 bine ulaştığını belirten Çiftçi, şöyle konuştu:

"AFAD'la beraber 3 çadır kent inşa ettik. Yerel yönetimlerin, iş adamlarının inşa ettiği merkezler de var. Bunların yanında en büyük yükü vatandaşlarımız üstlendi. Hemen her köyümüzdeki her evde Suriyeli vatandaşımız var. Hemen hemen her aile 15-20 kişiyi misafir ediyor. Çadır merkezlerinin dışında 203 köyümüz bulunuyor. Oralara da yetişmeye çalışıyoruz. Öncelikle köyde kalanların sayısını tespit ettik. O sayıya göre yardım göndermeye çalıştık ancak bunun yeterli olmadığını gördük. Şimdi ayrıntılı nüfus sayımı yapıyoruz. Bir hanede kaç kişi kalıyor. Yaş, cinsiyet, çocuk sayısı gibi ayrıntılar tespit edilerek, daha sağlıklı yardım ulaştırmaya başladık."

Çadır kent, 1,5 sonra faaliyete geçecek

Çiftçi, büyük bir rakamla karşı karşıya olduklarını ve tüm sığınmacılara ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Her insana ulaşmanın zorluğuna işaret eden Çiftçi, "Bunu tek başına AFAD'la, kaymakamlıkla yapmamız mümkün değil. Sivil toplum kuruluşlarının ciddi desteğini alıyoruz. Onlarla koordineli şekilde buralara yardımlar ulaştırıyoruz. Ayrıca Urfa halkının, Suruç halkının büyük desteğini aldık. Bunlar da bizim yükümüzü çok hafifletti" dedi.

Kurulan bütün merkezlerin geçici olduğunu dile getiren Çiftçi, şunları kaydetti:

"Önümüz kış. Şu anda 30 bin kişilik bir çadır kent kurulması için çalışma başlatıldı. 1,5 ay gibi bir sürede bu merkez faaliyete geçecek. Şehirde dağınık şekilde yaşayan, akrabalarının yanında olanlardan gelmek isteyenleri buraya alacağız. Daha sağlıklı hizmet vereceğiz. Orada hastanesi, okulu, sıcak yemek imkanı olacak. Bu işi devletimiz ciddi şekilde koordine etti."

Çiftçi, daha sonra sığınmacılara yardımları dağıttı. - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'ye Sığınan Suriyeli Kürtler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement