Türkülere Konu Olan 100 Yıllık "Ağa Evi" Restore Edildi - Son Dakika
Yerel

Türkülere Konu Olan 100 Yıllık "Ağa Evi" Restore Edildi

Muğla Valiliği tarafından restore edilen yaklaşık 100 yıllık Hasan Şar Evi, müze olarak hizmet verecek.

20.11.2014 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yatağan'daki Stratonikeia Antik Kenti'nde, geçmişte kazı evi ve müze deposu olarak kullanılan yaklaşık 100 yıllık Hasan Şar Evi, Muğla Valiliği tarafından restore edildi.

Stratonikea Antik Kenti'nde incelemelerde bulunan Muğla Valisi Amir Çiçek, restorasyon çalışmaları tamamlanan evi gezerek Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt'ten bilgi aldı.

Söğüt, 3 bin yıllık kentte, 19. yüzyılda ağa evi olarak kullanılan, bugün ise kazı evi ve müze deposu olarak hizmet veren tarihi yapının restorasyon çalışmasıyla eski ihtişamına kavuştuğunu söyledi. Tarihi yapının antik kentte çıkarılan eserlerin sergileneceği müze olarak kullanılacağını belirten Söğüt, Hasan Şar Evi'nin ileriki günlerde açılışının yapılacağını bildirdi.

Prof. Dr. Söğüt, Hasan Şar'ın Eskihisar köyünde yaşayan Murat Ağa'nın kızı Zahide Hanım ile zorlu bir süreçten sonra evlendiğini ve bu olayın "Zahide Hanım" adlı türküye konu olduğunu da hatırlattı.

Muğla Valisi Amir Çiçek ise Stratonikeia Antik Kenti'nde her dönemden eserlere rastlamanın mümkün olduğunu söyledi. Kentte antik dönemden bugüne ulaşmış çok sayıda kalıntı bulunduğuna dikkati çeken Çiçek, şöyle konuştu:

"Antik kent, tarihi dokusuyla görülmeye değer. Geçmiş dönemin kültürünü, tarihini, insanların sanatsal faaliyetlerini buradan öğrenebiliriz. Burası hem araştırmacıların hem de tarihi dokuyu merak edenlerin uğrak yeri olacak. Çünkü burada aranan her türlü malzeme var. 100 yıllık tarihi ağa evi de bunlardan bir tanesi. Buradaki restorasyon çalışmaları titizlikle yapılmış, emeği geçenlere teşekkür ediyorum." - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkülere Konu Olan 100 Yıllık 'Ağa Evi' Restore Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement