Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

"Muğla, 4,1 milyar lira ile ekonomiye tarımıyla en fazla destek sağlayan illerimizden bir tanesi" "Muğla çiftçisinin üretmediği hiçbir ürün yok. Tarımsal üretimin her alanında Muğla var"

22.07.2014 00:39

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Muğla'nın 4,1 milyar lira ile ekonomiye tarımıyla en fazla destek sağlayan illerden biri olduğunu söyledi.

Menteşe Ziraat Odası tarafından düzenlenen programda konuşan Bayraktar, Muğla'nın turizm şehri olarak gözükse de ekonomiye tarımıyla en fazla destek sağlayan illerin başında geldiğini belirtti.

Bölgenin toprak yapısı ve hava şartlarının tarım için uygun olduğuna değinen Bayraktar, "Muğla, 4,1 milyar lira ile ekonomiye tarımıyla en fazla destek sağlayan illerimizden bir tanesi. Muğla çiftçisinin üretmediği hiçbir ürün yok. Tarımsal üretimin her alanında Muğla var. Narenciye ve bal gibi bazı ürünlerde ise Türkiye'de liderlik yapıyor" dedi.

Özellikle 2013'in Eylül ayından ibaren Türkiye'de büyük bir kuraklık yaşandığına dikkati çeken Bayraktar, "Mart ayına geldiğimizde meyvelerimizde çiçekler açtı, 30-31 Mart'ta müthiş bir don felaketiyle karşı karşıya kaldık. Maalesef o tarihte açan meyve ağaçlarımızın meyveleri yandı. Bunun ardından sel, dolu ile doğal afetten zarar görmeyen çiftçilerimizin zarar görmesine sebebiyet verdi. Dolayısıyla Türkiye'de tarım bir yangın halinde. Biz bununla alakalı bölgelerde önemli çalışmalar yaptık. Ama  Muğla bu doğal afetlerden etkilenmedi" diye konuştu.

Tarımda yıllarca popülizm yapıldığını vurgulayan Bayraktar, artık buna geçit vermeyeceklerini dile getirdi.

Toprak koruma konununa bağlı olarak miras hukukunun değişeceğini ve bundan sonra verimliliğin yakalanması için çalışma yürütüleceğini belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

"Toprak kanununun bu ülkede 50 sene evvel yapılması lazımdı. Ama seçmenden, mirasçılardan, tepkilerden korkuldu ve oy kaygısı ile bu ülkede miras hukuku değiştirilemedi maalesef. Muğla'ya geldiğimizde işletme büyüklüğünün 34 dekara kadar düştüğünü görüyoruz. İşletmeler parçalanmaya başladı, küçülmeye başladı. Türkiye geneline baktığınızda işletme büyüklüğünün 55 dekara düştüğünü görüyoruz. 55 dekar bir parça olsa buna razıyız ama 7 parça. Arazilerini parçalamış olan bir ülkede teknoloji kullanmanız mümkün değil. Anahtar kelime olan verimliliği yakalamanız mümkün değil. Bu yüzden bu kanunun değişmesi gerekiyordu. Ziraat Odaları olarak Meclis gündemine gelmesini ve meclis gündeminden çıkmasını sağladık. Devrim niteliğinde bir kanun uzun yıllar önce yapılması gerekiyordu maalesef yeni yapıldı." - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement