Uaea Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

Uaea Genel Kurulu

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiye Amano, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerinin endişe kaynağı olmaya devam ettiğini belirterek, "Kuzey Kore, ajans ile işbirliği yapmalı ve sorumluluklarını yerine getirmeli" dedi.

14.09.2015 17:17

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiye Amano, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerinin endişe kaynağı olmaya devam ettiğini belirterek, "Kuzey Kore, ajans ile işbirliği yapmalı ve sorumluluklarını yerine getirmeli" dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) 59'uncu genel kurulu, Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı. Toplantının açılışında konuşan UAEA Başkanı Yukiye Amano, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine ve İran ile yapılan anlaşmaya ilişkin bilgiler verdi.

Kuzey Kore'nin nükleer faliyetlerinin endişe verici olduğunu kaydeden Amano, İran ile P5+1 ülkeleri arasında yapılan anlaşmaya göre İran'ın ek protokolü uygulayacağını belirtti. Amano, "Ek Protokolün uygulanması, İran'ın açıklanmayan nükleer faaliyetleri hakkında daha inandırıcı bilgiler verecektir" ifadesini kullandı. Amano, üye ülkeleri daha fazla finansal katkı sağlamaya davet etti.

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ise nükler silahlardan arınmış dünya hedefine doğru yürüdüklerini belirterek, İran ile 5+1 ülkeleri arasında 14 Temmuz'da varılan anlaşmanın bunun örneği olduğunu söyledi.

Anlaşma ile İran'ın hiçbir şart altında nükleer silah üretmeyeceğinin onaylandığını belirten Moniz, "İran geçmişteki faaliyetleri ile ilgili olarak ajans ile işbirliği yapacak" dedi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ise İran'ın barışçıl nükleer teknoloji alanında çalışma hakkı bulunduğunu ve 14 Temmuz'da yapılan anlaşma ile bu hakkını tescil ettiğini söyledi.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında yoğun diplomatik temaslar sonucu bir anlaşma sağlandığını hatırlatan Salihi, "Anlaşma, uzun süredir gereksiz yere devam eden krizi sona erdirmiş ve ileriye dönük fırsatlara yönelik ufuk açmıştır" dedi.

Salihi, İran'daki nükleer tesislere yönelik siber saldırıların yapılmasını kınadığını belirterek, güvenilir bilgilerin sızdırılmasından endişe ettiklerini kaydetti.

Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılmasının çok önemli olduğunu belirten Salihi, İsrail'in halen Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nı (NPT) imzalamadığını ve İsrail'in bölge güvenliğine ciddi tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Genel kurula üye ülkelerden bakan ve temsilcilerden oluşan yaklaşık 500 delege katılıyor. Ajans'ın çalışmaları, bütçe ve denetimlerin ele alındığı toplantı 18 Eylül'e kadar devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uaea Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement