Ukrayna Bugün, Anayasa Bayramı'nı Kutluyor - Son Dakika
Güncel

Ukrayna Bugün, Anayasa Bayramı'nı Kutluyor

Ukrayna bugün, ulusal bayramlarından biri olan Anayasa Bayramı'nı kutluyor.

28.06.2015 19:18

Ukrayna bugün, ulusal bayramlarından biri olan Anayasa Bayramı'nı kutluyor.

1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığını elde eden Ukrayna, yeni anayasasına, beş yıl sonra, 28 Haziran 1996 tarihinde kavuşmuştu.

Bayram çerçevesinde başkent Kiev'in merkezindeki bazı caddeler hafta sonu boyunca trafiğe kapatılırken, başkentte konserler ve otomobil yarışları düzenleniyor.

Diğer taraftan Anayasa Bayramı, anayasa reformu tartışmalarına sahne oldu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Anayasa Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, merkezi hükümetin yetkilerini azaltıp yerel yönetimlerin yetkilerini arttıracak olan anayasa reformunun ülke açısından gereklilik olduğunu ve önümüzdeki günlerde ilgili reform paketinin parlamentoya sunulacağını belirtti.

AYRILIKÇILIĞA KARŞI ADEMİMERKEZİYETÇİ ANAYASA REFORMU

Ukrayna'daki yönetim değişikliğinden kısa bir süre sonra Doğu Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerle hükümet kuvvetleri arasındaki çatışmalar, Minsk'te şubat ayında imzalanan ateşkes anlaşmasına rağmen, devam ediyor. Gerek Rusya, gerekse Avrupa Birliği Ukrayna'ya, Donetsk ve Lugansk'ın yeniden Ukrayna'ya katılmasının yolunun, anayasal reform olduğunu söylüyor. Rusya yönetimi, Ukrayna'nın federasyona dönüşmesi gerektiğini ifade ediyor. Ukrayna yönetimi ise, bir taraftan yerel yönetimlerin yetkilerini arttıracak, diğer taraftansa ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü koruyacak bir anayasal değişikliği gerçekleştirmek istiyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde parlamentoya sunulacak olan anayasa reform paketinin, merkezi yönetimin yerel yönetimlere yetki devrini içerdiğini ve böylelikle, yerel yönetimlere yetkiler vererek güçlü bir devlet oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Poroşenko, bu değişikliklerin ülkenin Avrupalılaşması açısından şart olduğunu ifade etti. - Kıev

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ukrayna Bugün, Anayasa Bayramı'nı Kutluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement