Ulusal Fenilketonüri Günü' Nedeniyle Sempozyum Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Ulusal Fenilketonüri Günü' Nedeniyle Sempozyum Düzenlendi

Ulusal Fenilketonüri Günü\' Nedeniyle Sempozyum Düzenlendi

Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ‘Ulusal Fenilketonüri Günü’ nedeniyle sempozyum düzenlendi.

01.06.2014 16:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 'Ulusal Fenilketonüri Günü' nedeniyle sempozyum düzenlendi.

Şehitkamil Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde Mehmet Nuri Paşa salonunda gerçekleşen sempozyuma Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Coşkun, Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Tokatlı, Prof. Dr. Serap Sivri, Gaziantep Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Mustafa Tanrıverdi, Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Gaziantep Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Mustafa Tanrıverdi, "Türkiye fenilketonürinin hastalığının en sık görüldüğü ülkeler arasındadır. Feninanalinin birikmesi sonucu çocuğunun gelişmekte olan beyninde ilerleyici ve geri dönüşümsüz bir hasar yapar. Halk Sağlığı Müdürlüklerinin en önemli amacı ise koruyucu sağlık hizmeti sunmaktır. Yani hasta olmadan önce veya hastalık ilerlemeden hastalığı tespit etmek birinci hedefimizidir. Fenilketonürinden doğumdan ve 5 gün sonra topuktan alınan kan tanısı konulabilen tedavi edilebilen ve hastalığının ilerlemesi durdurulabilen bir hastalıktır" dedi.

Yapılan açılış konuşmasının ardından sempozyum Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Coşkun başkanlığında devam etti.

Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Coşkun, Fenilketonürin hastalığı konusunda farkındalığı artırmak adına yapılan sempozyumu önemsediklerini belirterek, "Geçmişte bir çok çocuğumuz Fenilketonürin hastalığı nedeniyle zeka özürlü karşımıza gelmekte ve buda bize çok üzüyor. Ancak Prof. Dr. İmran Özalp'ın üstün gayretleriyle tarama programı Türkiye'de yerleştirildi. Önce Ankara'da bir pilot proje olarak başladı ve daha sonra Türkiye'nin bir çok yerinde devam ediyor. Bu sayede çok sayıda çocuğumuz zeka özürlü olmaktan kurtuldu. Bugün Sağlık Bakanlığının verdiği rakamlara göre yeni doğanların yüzde 95'inde fazlasında tarama programı erişmektedir. Hale hazırda değişilemeyen yüzde 5 grubu da var dileğimiz o yüzde 5 gurubunun da içine alacak şekilde tarama programını genişletilmesidir" şeklinde konuştu.

Fenilketonürin hastalığının yanı sıra genetik geçişli hastalıklar konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Turgay Coşkun, "Bugün konuşacağımız konu Fenilketonürin ama benzer şekilde zeka özürlü olan ve diğer organları etkileyebilen kalıtsal hastalıklar var. Daha önce baş edemediğimiz sorunların üstesinden gelmeyi başardık bunlar arasında beslenme bozuklukları vardı enfeksiyon hastalıkları vardı. Bunlar kontrol altına alındı ama şuanda problem olan genetik geçişli hastalıklar ve bunların kontrol edilebilmesi içinde elimizden gelen tüm çabayı sarf etmeliyiz. Bu sadece Fenilketonürine özgü kalmamalı diğer hastalıklarda taranmalıdır" diye konuştu.

Yapılan açıklamaların ardından sempozyum Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Tokatlı'nın, 'Fenilketonürin Genel Bakış' konulu açıklamasıyla devam etti. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ulusal Fenilketonüri Günü' Nedeniyle Sempozyum Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement