Uluslararası Burdur Deprem ve Çevre Sempozyumu" - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Burdur Deprem ve Çevre Sempozyumu"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanı Ulubey Çeken, "Nepal depremi göstermiştir ki güvenli yapı stoğu ve güvenli yerleşim alanlarının oluşturulması, depremlere hazırlık konusunda en birincil ulaşılması gereken hedeflerden olmalıdır" dedi.

07.05.2015 13:31

Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanı Ulubey Çeken, "Nepal depremi göstermiştir ki güvenli yapı stoğu ve güvenli yerleşim alanlarının oluşturulması, depremlere hazırlık konusunda en birincil ulaşılması gereken hedeflerden olmalıdır" dedi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi ile AFAD Burdur Müdürlüğünce MAKÜ Konferans Salonunda düzenlenen "Uluslararası Burdur Deprem ve Çevre Sempozyumu"nun açılışında konuşan Çeken, deprem ve afet gerçeğini herkesin tereddütsüz önemsediğini ve bu konuda ortak çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Afet yönetimi ilkelerinin, dünya genelinde görülen iyi uygulamaların ve afet risk yönetiminin çok paydaşlı mekanizmalarla başarıya ulaştığını anlatan Çeken, "Bu noktada aslında kamu ve hükümetler vatandaşlarımızın afetlere karşı güvenliğinin sağlanması noktasında birinci dereceden sorumludurlar. Ancak tek bir bireyden ailesine, mahallesinden ilçesine, ülkenin her kesimiyle afetlere hazır olunmasında herkese büyük görevler düşmektedir" diye konuştu.

Çeken, Türkiye'nin tarih boyunca birçok büyük depreme maruz kaldığını, bunların kötü sonuçlarının herkese ders olduğunu kaydetti.

Bu konuda 1999 yılında yaşanan iki büyük depremin bir dönüm noktası olduğunu anlatan Çeken, bu tarihten sonra yapılan yoğun çalışmalarla ülkenin deprem risklerinin azaltılması doğrultusunda çok önemli mesafeler kat edildiğini bildirdi.

"Binden fazla istasyonla deprem gözlemi yapılıyor"

Türkiye'de deprem risklerinin azaltılmasında sistematik bir yaklaşım geliştirildiğini ve 2012 yılında konuyla ilgili tüm paydaşların katıldığı Türkiye Ulusal Deprem Strateji ve Eylem Planının hazırlandığını anlatan Çeken, şöyle konuştu:

"Ülkenin deprem riskinin azaltılması konusunda yapılan çalışmalar, ulusal ölçekte bir strateji belgesi vasıtasıyla yerine getirilmektedir. Başta başkanlığımız bünyesinde ulusal deprem gözlemleri olmak üzere üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla ülkemizin ve yakın çevresinin depremselliğini gözlemek üzere binden fazla istasyon ile 7 gün 24 saat esasıyla deprem gözlemleri yapılmaktadır. Ülkemizde deprem gözlemi yapan araştırma kurumlarının deprem verilerinin tek bir merkezde son kullanıcıya ulaştırmak üzere, AFAD bünyesinde Türkiye Deprem Veri Merkezi'ni kurduk ve işler hale getirdik."

-  "Güvenli yapı stoğu ve güvenli yerleşim alanları oluşturulmalı"

Çeken, depremlere karşı güvenli yerleşim alanlarının oluşturulması konusunda gerek yasal, gerek uygulama alanında önemli çalışmalara imza attıklarını kaydetti.

Kentsel dönüşüm uygulamaları, yeni nesil deprem yönetmeliklerinin hazırlanması, depremler sonrasında "erken hasar tahmin analizi yapabilecek" uygulamaların geliştirilmesi konusunda çalıştıklarını vurgulayan Çeken, "Nepal depremi göstermiştir ki güvenli yapı stoğu ve güvenli yerleşim alanlarının oluşturulması, depremlere hazırlık konusunda en birincil ulaşılması gereken hedeflerden olmalıdır. Bu nedenle hazırlıklarda son aşamaya gelinen yeni nesil deprem yönetmeliğimiz, önemli bir çalışma olacaktır" dedi.

Sempozyumun açılışına Burdur Vali Vekili Bahir Altunkaya, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, AFAD İl Müdürü Mehmet Oral ile akademisyenler katıldı.

9 Haziran'da sona erecek sempozyum kapsamında akademisyenler deprem ve çevre konularında sunumlar gerçekleştirecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uluslararası Burdur Deprem ve Çevre Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement