Umem Beceri 10 Projesi Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Umem Beceri 10 Projesi Toplantısı

(SPM) Müdürü Prof.Dr.Serdar Sayan, işsizlerin yüzde 58'inde lise diplomasının olmadığını söyledi."Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri 10" projesi kapsamında Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MUTSO) düzenlenen toplantıda konuşan...

19.11.2012 15:19

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Araştırma Uygulama Merkezi

(SPM) Müdürü Prof. Dr. Serdar Sayan, işsizlerin yüzde 58'inde lise diplomasının olmadığını söyledi.

"Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri 10" projesi kapsamında Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MUTSO) düzenlenen toplantıda konuşan Sayan, EMEM projesinin hizmet ve tarım sektöründe genişletildiği bildirdi.

Projenin bir meslek edindirme projesi olduğunu, nitelikleri yetersiz olan ya da teknolojik değişimler sonucu niteliklerini yitiren işsizler için iş bulma umudu oluşturduğunu vurgulayan Sayan, 81 ilde UMEM kapsamındaki 122 meslek lisesine yaklaşık 90 milyon liralık makine teçhizat yatırımı yapıldığını kaydetti.

Türkiye'nin istihdamının yüzde 80'ini oluşturan 19 ilde sanayi sektörü ağırlıklı Mesleki Eğitim İhtiyaç Analizi'nin tamamlandığını dile getiren Sayan,

"Yaklaşık 20 bine yakın iş gücü, stajyer talebi toplandı. Analizler sonucunda firmaların elemanlarına ilişkin ihtiyaçları ve stajyer talepleri tespit edildi. 19 ilde odak grup toplantıları düzenlenerek analiz sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı" dedi.

Türkiye'de ilk defa yerel iş gücü piyasa analizleri yapıldığına değinen Sayan, projenin kamu, özel sektör ve üniversitelerin ortaklığında gerçekleştiren önemli bir ortaklık olduğunu anlattı.

Sayan, Türkiye'de işsizliğin yapısal bir sorun olduğunu, firma sahiplerinin işe aldıkları meslek lisesi çıkışlı kişilerin beceri düzeylerinin düşük olduğundan yakındıklarına dikkat çekerek, "İş arayan vatandaşlar iş dünyasının ihtiyacı olan yeteneklere sahip değil. Orta yaşlıların ve eğitimsizlerin işsizler arasındaki payı yüksek. İşsizlerin yüzde 58'inde lise diploması yok" diye konuştu.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ise Muğla'da bugüne kadar proje kapsamında 317 kişinin mezun olduğunu, şu anda üç farklı kursta 48 kursiyerin eğitim almaya devam ettiğini bildirdi.

Eğitim programlarını tamamlayan 214 kişinin firmalar tarafından istihdam edildiğini kaydeden Karakuş, " Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde yürütülen UMEM Beceri 10 Projesi hizmet ve tarım sektöründe genişletildi. Bu kapsamda Muğla'nın pilot il olması sebebiyle ihtiyaç analizleri yapıldı. Umarım UMEM Beceri 10 Projesi ile tüm ülkede işsizlik daha da azalacak" diye konuştu.

-Muğla'nın iş gücü göstergeleri Türkiye ortalamasından daha iyi-

Bu arada, 2010 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Muğla, 81 il arasında yüzde 10,5'lik işsizlik oranı ile işsizliğin en yüksek olduğu 42. il konumunda. Türkiye genelinde ise bu oran yüzde 11,9 olarak açıklandı.

İş gücü Piyasası İhtiyaç Analizi Anket sonuçlarına göre de Muğla'nın istihdamı bu yıl, geçen yıla göre yüzde 6,5 firma sayısı yüzde 5,7 oranında arttı.

Muhabir: Ali Rıza Akkır

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - MUĞLA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Umem Beceri 10 Projesi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement