Uydulara Ucuz Bir Alternatif: Zephyr 7 - Son Dakika
Teknoloji

Uydulara Ucuz Bir Alternatif: Zephyr 7

Uydulara Ucuz Bir Alternatif: Zephyr 7

Uydulara ihtiyacımız var ama pahalı olmaları epeyce can sıkıyor, o zaman Zephyr gibi alternatiflere bakma zamanı geldi.

02.09.2014 21:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uydulara ihtiyacımız var ama pahalı olmaları epeyce can sıkıyor, o zaman Zephyr gibi alternatiflere bakma zamanı geldi.

Mesele sadece uyduların kendilerinin pahalı ve bakımlarının çok zor olması değil. Onları yörüngeye gönderirken problemli bir rokete yüklediyseniz tüm yatırımın havaya uçması gibi bazı başka sorunlar da çıkabiliyor. Eğer uydular bu kadar zor cihazlarsa, farklı bir yüksekliğe hükmeden alternatifleri işe yarayabilir.

Avrupa havacılık firması Airbus bir süredir "high altitude pseudo satellite" (HAPS – sahte yüksek irtifa uydusu) isminde yeni bir konsept üzerinde çalışıyor. HAPS türündeki araçlar birer uydu değil, hafif ve güneş enerjisi ile beslenen insansız uçaklar. Firmanın testlerini yapmakta olduğu Zephyr 7 isimli uçak da bunlara bir örnek.

Çok hafif malzemeden üretilmiş olan Zephyr 7, kanatlarındaki güneş panellerini ürettiği elektrik ile teorik olarak aylarca havada kalabilecek. Şimdilik testlerde denenen en uzun uçuş süresi ise kesintisiz 15 gün. Zephyr ekibi bunu başarabilmek için uçakta gereksiz her şeyi atmış ve ağırlığı minimuma indirmişler.

Zephyr 7'nin ardından gelecek daha büyük ve havada daha uzun süre kalacak uçaklar, gelecekte iletişim uyduları gibi görev yapacak ekipmanları taşımak için tasarlanacak. Ayrıca HAPS türünde uçaklar gözlem uydularının yerini de alabilir. Drone'lardan daha yükseğe çıkabildikleri ve havada daha uzun süre kalabildikleri için hem sivil, hem de askeri projelerde kullanılmaları mümkün olacak.

Tabii enerjisini güneş panellerinden sağlayacağı için, Airbus bu uçakları öncelikli olarak ekvatora yakın ülkelerdeki müşterilerine satmayı planlıyor. Ama Airbus bu pazarda tek başına değil. Google ve Facebook da benzer araçlar ile iletişim uydularına alternatif arıyorlar. Ama henüz HAPS türü araçlara dünya çapında standartlar getirilmiş değil, yani daha gidilecek çok yol var.

The post Uydulara Ucuz Bir Alternatif: Zephyr 7 appeared first on Silikon Vadisi TV.

Kaynak: SilikonVadisi.tv

Son Dakika Teknoloji Uydulara Ucuz Bir Alternatif: Zephyr 7 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement