"Uyuz Çermik"in Suyunda Şifa Arıyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

"Uyuz Çermik"in Suyunda Şifa Arıyorlar

Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Bakırcıoğlu köyünde bir kaynaktan çıkan ve köylülerin "uyuz çermik" diye adlandırdığı, uyuza ve deri hastalıklarına iyi geldiği iddia edilen su, yöre halkının yanı sıra Türkiye'nin dört bir tarafından vatandaşlar için şifa umudu oluyor.

17.07.2015 16:30  Güncelleme: 17:00

Sivas'a 30 kilometre, köye ise 2 kilometre uzaklıkta bulunan, uyuza iyi geldiği inancıyla köylüler tarafından "uyuz çermik" adı verilen su kaynağına, deri hastalıklarına çare arayan vatandaşlar ilgi gösteriyor. Kaynak suyu, civar köylerden, ilçelerden hatta şehir dışından gelenlerin bile umut kaynağı oluyor. Kaynak suyunun derideki döküntülere, sivilcelere ve özellikle uyuza iyi geldiği iddia ediliyor. Kaynak suyunu bidonlara doldurarak evlerine götüren vatandaşlar, vücutlarını bu suyla yıkayarak hastalıklarına şifa arıyor.

Köy muhtarı Asalettin Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaynak suyunun uyuza iyi geldiğini belirterek, "Suyu tabandan kaynıyor. Suyu sıcak, kışın daha sıcak oluyor hatta kışın sudan buhar çıkar, buraları kar tutmaz. Yazları biraz sıcaklığı düşüyor" dedi.Uyuzu olanların suyu bidonlarla doldurup evlerine götürdüğünü anlatan Kaya, "Kaşıntıya, uyuza, deri hastalığı bulunanlara bu göletin suyu iyi geliyor. Hasta olanlar ve gelemeyenler telefonla arar su ister. Arabayla götürür bırakırız ya da bir şekilde yollarız. Sivilcelere iyi geldiği için çok sayıda genç de geliyor. Ziyaretçinin gelmediği gün yok açıkçası, neredeyse her gün ziyaretçi geliyor" diye konuştu.

"Gelenler bir daha geliyor"

Kaya, gelenlerin zaman zaman kaynak suyunda yıkandığını da dile getirerek, "Suyun çok yararını gören oldu. Gelenler bir daha geliyor. Bana da 'gölet hala duruyor mu?' diye çok telefon geliyor. 'Buraya ikinci gelişim' diyenle çok karşılaşıyoruz. En çok bahar ve sonbahar aylarında ziyaretçi geliyor" ifadelerini kullandı.

Şehir dışından da gelenlerin olduğunu belirten Kaya, "Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerden çok gelenler var. Giderken tekrar su istemek için telefon numaramı alıyorlar, su istediklerinde de biz yardımcı oluyoruz. Elimizden gelen yardımı yapıyoruz" dedi. Suyun sadece insanlardaki değil hayvanlardaki deri hastalığına da iyi geldiğini ifade eden Kaya, herhangi bir kurumdan suyun incelenmesiyle ilgili bir talepte bulunmadıklarını buna rağmen vatandaşlar tarafından çok tercih edildiğini söyledi.Kaya, göletin biraz bakımsız olduğunu ve bu nedenle ziyaretçi sayısında azalma olduğunu belirtti.

Suyun değerlendirilmesi gerektiğini düşündüklerini aktaran Kaya, "Bunu bir hayırsever ya da devlet büyüklerimiz yaptırır ve millete bırakırsa çok iyi olur. Ben biraz kepçe getirip etrafını genişlettim ve temizlettim. Köylülerin gücü yetmiyor ki buraya birkaç tane banyo yaptıralım da gelen vatandaş burada yıkansın. Buraya banyo ve güzel bir havuz yaptırılması gelen vatandaşlar açısından da iyi olur" şeklinde konuştu.

"Uyuz Çermik"in Suyunda Şifa Arıyorlar
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Uyuz Çermik'in Suyunda Şifa Arıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement