Uzayda Genişletilebilir Yaşam Alanlarının Çağı Resmen Başladı! - Son Dakika
Dünya

Uzayda Genişletilebilir Yaşam Alanlarının Çağı Resmen Başladı!

Uzayda Genişletilebilir Yaşam Alanlarının Çağı Resmen Başladı!

Aslında ilk kez NASA tarafından 1960'larda ileri sürülen uzayda genişletilebilir yaşam alanları kullanma fikri bir süre sonra iptal edilince patenti özel bir şirket olan Bigelow aldı.

30.05.2016 18:29

Aslında ilk kez NASA tarafından 1960'larda ileri sürülen uzayda genişletilebilir yaşam alanları kullanma fikri bir süre sonra iptal edilince patenti özel bir şirket olan Bigelow aldı. Bu konu üzerine yıllarca çalışan Bigelow şirketi aynı mantıkla ticari amaçlı bir uzay istasyonunu da yakın bir zamanda yörüngeye kurmayı planlıyor. Ayrıca daha önce haberini verdiğimiz gibi aynı şirket uzayda genişletilebilir yaşam alanlarından bir otel kurmayı da amaçlıyor.

10 Nisan 2016'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştırılan genişletilebilir yaşam alanı, nam-ı diğer BEAM (Bigelow Expandable Activity Module), 28 Mayıs 2016'da maksimum boyutuna genişletilerek kullanıma hazır hale getirildi. BEAM 2 yıl boyunca test edilecek.

Paket halinde 2.16x2.36 metre olan BEAM genişletildiğinde 4.01x3.23 metre boyutlarında standard bir oturma odası büyüklüğüne ulaşabiliyor.

Akla gelen ilk soru acaba bu yeni yaşam alanı uzaydaki zararlı radyasyon ve çarpmaya karşı dayanıklı mı? Yanıt evet. BEAM'in dış yüzeyini kaplayan ve birçok katmandan oluşan materyal hem uzay koşullarındaki radyasyona hem de olası bir çarpmaya dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış. Ancak bu yeni teknolojinin herhangi bir güvenlik açığının olup olmadığı önümüzdeki 2 yıl boyunca detaylı olarak incelenecek.

İnsanlık artık uzayda yaşam alanları kurma yolunda yeni bir teknolojiye sahip. Kim bilir belki bir gün Türkiye kendi uzay istasyonunu da bu teknolojiyi kullanarak inşa eder.

Dikine roket indirmeyi sıradan birşey haline getiren SpaceX şirketi ile uzayda yaşam alanı kurma teknolojisinde yeni bir dönem başlatan Bigelow şirketi uzay teknolojilerinde inanılmaz bir çağa girdiğimizin kanıtı adeta.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Uzayda Genişletilebilir Yaşam Alanlarının Çağı Resmen Başladı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement