Vali Şahin'den 'Karadenizli Müteahhitlere' Ağır Eleştiri - Son Dakika
Güncel

Vali Şahin'den 'Karadenizli Müteahhitlere' Ağır Eleştiri

Vali Şahin\'den \'Karadenizli Müteahhitlere\' Ağır Eleştiri

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kentte zaman içerisinde restorasyonu yapılan tarihi binaların tam manasıyla düzenlenemediğini söyledi.

10.12.2015 13:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kentte zaman içerisinde restorasyonu yapılan tarihi binaların tam manasıyla düzenlenemediğini söyledi. Vali Şahin, tarihi binaların tadilatını yapan müteahhitlere de atıfta bulunarak, "Çoğu da benim Karadenizli hemşehrilerim, binayı görünce duramıyor. 'Biraz da kaçak ilave edelim' diyor ve 'İşimi yürütürüm' diyor, o tarihi binaları değerli arkadaşlarım hak ile yeksan etti eski tabirle yerle bir ettiler" dedi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 'Edirne'nin Arkeolojik Kimliği ve Turizm Potansiyeli' konulu programda konuşan Vali Şahin, 19 Ağustos 1905 yılında Kaleiçi semtinde meydana gelen büyük yangın sonrası aralarında Rum, Ermeni, Bulgar ve Musevi hanelerinin de bulunduğu yaklaşık bin 400 tarihi binanın yanıp kül olduğunu söyledi. Vali Şahin, söz konusu binaların restorasyonunun ardından zaman içerisinde bazı müteahhitlerin yanlış çalışmalar yapması sonucu eski görkem ve ihtişamını yitirdiğini belirtti.

"ÜÇ KURUŞ, BEŞ KURUŞ İÇİN TARİHİ YOK ETTİLER"

Vali Şahin, tarihi binaların tadilatını veya restorasyonunu yapan müteahhitlere eleştirilerde bulunarak, "Edirne'de zaman içerisinde çok değişti. Ama tam istediğimiz anlamda mı? o da değil, işin bir artı tarafı bir de bardağın boş tarafını da bakmak lazım. 1900'lü yılların başında meydana gelen büyük yangında Edirne'nin Kaleiçi Semti neredeyse kül oldu. Dönemim padişahı 2. Abdülhamit'in fermanıyla özel projeler çizildi. Yangında bin 400 bina yanıp küldü. Özel projeler yaptırılarak Kaleiçi Semti yenileniyor. Muazzam bir proje yapılıyor, yenileniyor. Ama gel ki o Osmanlı'nın torunları, keratalar hiç boş durmuyor, çoğu da benim Karadenizli hemşehrilerim binayı görünce duramıyor. 'Biraz da kaçak ilave edelim' diyor ve 'İşimi yürütürüm' diyor, o tarihi binaları değerli arkadaşlarım hak ile yeksan etti eski tabirle yerle bir ettiler. Üç kuruşu, beş kuruşu o günlük kazanacağım diye ama o binalar bugüne kalsaydı belki bugün yıkılmaya yüz tutmuş olsa bile onun görünümü bir farklı olurdu. Onun görünümü bizlere çok şey kazandırırdı" diye konuştu.

"KÜLTÜR VARLIKLARI KORUMA KURULU ÇOK GEÇ KURULDU"

Edirne'de kurulan Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun, kuruluş döneminin çok ertelendiğine ve bunun bir takım olumsuz sonuçları olduğuna değinen Vali Şahin, "Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, ilk önce açılması gereken İstanbul, Bursa'nın akabinden bakın İzmir'i bile saymıyorum, Edirne'de açılması gereken bir kurul olması gerekirken, bu kurul 1990 yılların başlarında açılmış bir kurul. Keşke bu kurul 1950'lilerde, 1940'larda kurulsaydı, bugün o tarihi Askeri Hastane'de yerinde dururdu, o birçok binalar bu müteahhitlerin ellerine düşmesi engellenirdi. Ama ne yapalım, 'late is better than never' yani geç olmak hiç olmamaktan iyidir ve bugün hasbelkader kurul görevini yürütüyor" şeklinde konuştu.

"ORTAK BİR KAZI FONU OLUŞTURMAK GEREKİYOR"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da kent genelinde devam edilen bir kazı çalışmasının sürdüğünü ancak kamu ve devlet kanalından yeterli destek alamamasından dolayı tamamlanma sürelerinin uzun süreçler oluşturduğunu belirtti. Gürkan, devam edilen tüm kazılar için gelecek dönemde ilgili öğretim görevlileri ve kazı başkanları ile de bir araya gelerek, ortak bir 'Kazı Fonu' oluşturulabilmesi için çalışma başlatacaklarını sözlerine ekledi.

'Edirne'nin Arkeolojik Kimliği ve Turizm Potansiyeli' konulu konferansa, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Lalapaşa Kaymakamı Faysal Yılmaz, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Lalapaşa Belediye Başkanı Bülent Şahinşah, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Müze Müdürü Hasan Karakaya, EDESOB Başkanı Emin İnağ, Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda basın mensubu katıldı. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Vali Şahin'den 'Karadenizli Müteahhitlere' Ağır Eleştiri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement