"Verimli Tarım Alanları Fabrikadır" - Son Dakika
Yerel

"Verimli Tarım Alanları Fabrikadır"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar: "Ülkemizin önemli bir konusu olan parçalı araziler sorununun çözümüyle verimli tarım arazileri üzerindeki sanayileşmenin de önüne geçilmiş olur. Tarım alanları da fabrikadır, fabrika üstüne fabrika olmaz" "Ülkemizde hayvancılık sektörünü kurtaracak en önemli projelerden birisi, Et ve Süt Kurumu'nun açılacak olmasıdır"

08.10.2013 12:58

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'deki tarım arazilerinin parçalı halde olmasının önemli bir sorun oluşturduğunu belirterek, "Parçalı araziler sorununun çözümüyle verimli tarım arazileri üzerindeki sanayileşmenin de önüne geçilmiş olur. Tarım alanları da fabrikadır, fabrika üstüne fabrika olmaz" dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'u ziyaret eden Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin daha iyi yerlere gelmesini istediklerini söyledi.

Türkiye'nin önemli miktarda hayvan varlığına sahip olduğuna işaret eden Bayraktar, "Süt hayvancılığı ülkemizde oldukça önemli bir yere sahip, besi hayvancılığı ve süt hayvancılığı beraber yürüyen iki sektördür. Bu sebeple süt hayvancılığını çok önemsiyorum. Ülkemizde hayvancılık sektörünü kurtaracak en önemli projelerden birisi, Et ve Süt Kurumu'nun açılacak olmasıdır. Et ve Balık Kurumu yerine artık Et ve Süt Kurumu var. Böylelikle süt fiyatlarında da istikrar sağlanacak et ve süt fiyatları belli bir oranda sabitlenebilecek. Bu sektörün geleceği ve kaliteli üretim açısından oldukça önemlidir" dedi.

Bayraktar, arazi yapısına göre ürün yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Dağlık bölgelerde fındığın alternatifi yok. Ancak taban arazide süs bitkisi üretimi daha da yaygınlaştırılabilir aynı şekilde kabak üretiminde de ilk sıralarda yer alıyoruz. Katma değeri yüksek ürünler istiyorsak mısır ve ayçiçeği gibi yağlı tohumlara daha da ağırlık vermeliyiz. Türkiye'nin ihtiyacı olan yağlı ürünleri üretebiliriz.

Tarım arazilerinin parçalı olması verimi düşürür, arazi toplulaştırması bu anlamda çok önemlidir. Arazi toplulaştırılması sorunu çözüldüğü takdirde verim ve katma değer artacaktır. Parçalı arazilerin birleştirilmesine çiftçinin de bilinçli yaklaşması da önemlidir. Ülkemizin önemli bir konusu olan parçalı araziler sorununun çözümüyle verimli tarım arazileri üzerindeki sanayileşmenin de önüne geçilmiş olur. Tarım alanları da bir fabrikadır, fabrika üstüne fabrika olmaz." - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Verimli Tarım Alanları Fabrikadır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement