Veteriner Hekimleri Odası'dan "Kurban" Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Veteriner Hekimleri Odası'dan "Kurban" Uyarısı

Veteriner Hekimleri Odası\'dan "Kurban" Uyarısı

Gaziantep-Kilis Bölge Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Kilis Temsilcisi Mehmet Ali Fırıldak, kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

01.10.2014 09:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep- Kilis Bölge Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Kilis Temsilcisi Mehmet Ali Fırıldak, kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Fırıldak, kurbanlıklarda kulakların küpeli, veteriner kontrolünden geçmiş, sağlık raporu bulunan hayvanlardan olması gerektiğini, gebe ve yeni doğum yapmış hayvan olmamasını, büyükbaş hayvanların 2 yaşından, küçükbaş hayvanların ise 1 yaşından küçük olmaması gerektiğini söyledi.

Kilis Temsilcisi Mehmet Ali Fırıldak, Kurban bayramında, halkın kurban vazifesini sağlıklı bir şekilde yerine getirerek, dini vecibelerini ifa etmenin huzurunu yaşamak istediğini ifade ederek, "Ancak, her yıl kurban bayramı öncesi ve sonrasında yaşanan olaylar ve basında yer alan haberler vatandaşlarımızı ve yetiştiricilerimizde ciddi olarak ekonomik ve sosyal sorunlara yol açmaktadır. Özellikle bölgemiz açısından salgın ve bulaşıcı hastalıklar ile mücadelede Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personellerince aşılama çalışmaları yapılarak kontrol alınmıştır. Son dönemde yaşanan ilimizde yaşanan hayvan fiyatlarında dalgalanmalar olduğu bilinmektedir. Bu dalgalanma sınıra yakın il olduğumuz münasebetiyle daha da bir önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız kurban alırken sadece fiyatına değil, sağlıklı menşei belli kurbanlıklar temin etmelidirler. Bu kapsamda kurbanlık alırken kulak küpeli, veteriner kontrolünden geçmiş sağlık raporu bulunan hayvanlardan; Gebe ve yeni doğum yapmış olmamalı, büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçükbaş hayvanlarda ise 1 yaşından küçük olmamalı. Hastalık belirtisi sayılan yüksek ateşi olmamalı. Tüyleri karışık ve mat olmamalı. Bakışları ve dış görünümü cansız olmamalı, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı hayvanın vücudunda şişlikler bulunmamalıdır" dedi.

Son yıllarda kamuoyu oluşmasına ve olumlu gelişmeler yaşanmasına karşılık, kurban kesim şartları, hayvan refahı, gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından hala önemli riskler yaşandığını ifade eden Kilis Temsilcisi Mehmet Ali Fırıldak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihimiz, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. Kesim yapacak kişiler işinin ehli olan kasap ve eğitim almış kişilerce yapılmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi, mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır. Kesim sonrası çevre ve halk sağlığı açısından, kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Biz veteriner hekimler olarak temel amacımız halkımızın kurban ibadetini kolay ve rahat yapabilmesinin temin edilmesi, üreticilerimizin hayvanlarının satışlarını uygun şartlarda yapabilmeleri İnsan sağlığının ve hayvan sağlığının en üst düzeyde korunması, hayvanların, hayvan refahı ve hijyen kurallarına uygun olarak kesilmesi, çevre kirliliğinin önlenmesi, AB sürecinde, kurban bayramı ile ilgili olumsuzlukların giderilmesi, kurban ibadetinin kamuoyunda hayvan katliamı gibi gösterilmesinin önlenmesi ve kurban bayramının kurban ruhuna uygun bir şekilde kutlanmasıdır. Kilis'te bulunan vatandaşlarımızın ve yetiştiricilerimizin kurban bayramını tebrik ederiz." - KİLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Veteriner Hekimleri Odası'dan 'Kurban' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement