Viranşehir Surları Gün Yüzüne Çıkarılacak - Son Dakika
Yerel

Viranşehir Surları Gün Yüzüne Çıkarılacak

Viranşehir Surları Gün Yüzüne Çıkarılacak

Viranşehir Belediyesi ilçedeki tarihi mekanları korumak için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

17.11.2015 12:42

Viranşehir Belediyesi ilçedeki tarihi mekanları korumak için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Viranşehir Belediyesi ilçedeki tarihi kalıntıları yeryüzüne çıkararak, gelecek nesillere aktarmak için ilçede çalışma başlattı.

Daha önce tarihi ve yerel mimariyi yansıtan iki evi restore ederek halkın hizmetine sunan Viranşehir Belediyesi, ilçedeki tarihi kalenin surlarının ortaya çıkarılması için kolları sıvadı. Tekke mahallesinde bulunan sur kalıntıları ile burçların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için 14. ada üzerinde yer alan 6 parsel kamulaştırıldı. Burç ve surlar etrafında yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik bir alan koruma altına alındı. Uzman ekipler tarafından yapılacak çalışmalar sonrası dışarıda kalan kısımlar restore edilecek. surların yer altında olan kısımları ise gün yüzüne çıkarılacak. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Viranşehir Belediye Başkan Yardımcısı Şeyhmus Çakırtaş, "Viranşehir on binlerce yıllık kadim bir tarihe sahip. Kentin çevresinde Diyarbakır Surlarına benzer surlar vardı. Yakın zamana kadar da ayakta olan surlar, kentleşme sonucu ve korunma planlarının olmayışı sonucu giderek yok oldular. Belediyemiz tarafından konu ile ilgili yapılan çalışmalar sonucu surların haritası çıkarılmış, gün yüzünde olanların korunması için çalışmalar yapılmıştır. Bu çerçevede Antin dediğimiz alan olanaklar el verdiği ölçüde korunmaya alınmıştır. Şimdi de Tekke Mahallesinde kısmen ayakta olan surları korumak, toprak altında olanları gün yüzüne çıkarmak ve çalışma yapmak için harekete geçtik. İlgili ve uzman kurumların onayları alındığı zaman gerekli kazı ve araştırmalar yapılacak; ancak bu işlemlerin yavaş işleyeceği, uzun zaman alacağını bildiğimiz için en azından alanın korunması için çevrede bulunan evleri kamulaştırdık. Yakın bir zamanda burayı tarihi dokuya zarar vermeden temizleyeceğiz. Amacımız ayakta kalan tarihi eserleri gelecek nesillere aktarmaktır. Bu konuda geç kaldığımızı da söylemek mümkün. Viranşehir Surları daha önce bölgede Diyarbakır surlarından sonra geliyordu. Oldukça görkemli surlardı; fakat korumasız bırakılmış ve çoğu yok olmuş. İlçenin bazı yerlerinde kalıntılar kalmış. Bizler de çalışmalarımız ile var olan bu kalıntıları korumak, yer yer gün yüzüne çıkarıp, gelecek nesillere aktarmak için çalışacağız" dedi.

VİRANŞEHİR SURLARI

Viranşehir Surları, Tepe (Kale Mahallesi) olarak bilinen yerin Viranşehir'in ilk yerleşim yeri olan höyük olarak bilinmektedir. Roma döneminde bu ilk yerleşmeyi de içerisine alan geniş bir alanın çevresinin bugün kalıntıları görülen şehir suru ile çevrildiği söylenmektedir. M.S 532'de Bizans İmparatoru Justinianus'un şehir surlarını genişletip tamir ettirdiği ve dış suru ekleyerek, savunma hendeği kazdırdığı bilinmektedir. Dikdörtgen planlı olan Viranşehir surlarının güneyde Harran, kuzeyde Diyarbakır, doğuda Bağdat ve batıda Urfa Kapısı olmak üzere 4 kapısının bulunduğu kaynaklarda kayıtlıdır. - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Viranşehir Surları Gün Yüzüne Çıkarılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement