Yarım Asırlık Rüya Gerçekleşecek - Son Dakika
Ekonomi

Yarım Asırlık Rüya Gerçekleşecek

Balıkesir'de "50 yıllık rüya" olarak nitelendirilen, Güney Marmara'da 310 bin dekarlık alanın sulanmasının hedeflendiği "Manyas Ovası Sulama Projesi"nin en önemli ayağa bu sezon hayata geçirilecek.

26.05.2015 12:12  Güncelleme: 15:29

Bölgede bu yaz 110 bin dekarlık "sağ sahil" sulaması tam anlamıyla başlayacak. DSİ 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baraj, hidroelektrik santrali ve sulamayı kapsayan "Manyas Ovası Sulama Projesi"nin planlamasının 1965 yılında başladığını söyledi. Bundan dolayı projenin Balıkesir'de "50 yıllık bir rüya" olarak nitelendirildiğini belirten Şenöz, bunun son yıllarda hayata geçirilen yatırımlarla gerçekleşme yolunda olduğunu anlattı.

Projenin ana gayesinin, Manyas, Ergili ve Bereketli ovalarında 310 bin dekar alanın sulanması olduğunu vurgulayan Şenöz, şöyle devam etti; "Ayrıca yılda 46,5 milyon kilovat saat elektrik üretilmesi hedefleniyordu. Proje kapsamında temeli 1999'da atılan Manyas Barajı, 2009'da hizmete girdi. Barajın su tutma kapasitesi 400 milyon metreküp olarak gerçekleşti. Elektrik üretimine geçen yıl başlandı. Ardından sulama yatırımlarına geçildi. Esas sulama ayağında sağ sahil, sol sahil ve Ergili pompa sulaması var. Üç parça halinde sulama yapılacak. Bunu parça parça ihale edelim istedik. İlk etapta sağ sahil dediğimiz 110 bin dekarlık kısmı ihale ettik. Geçen yıl bu kısmı bitirdik. Bu yıl 110 bin dekarlık sağ sahil kısmının tamamını sulamaya açmış oluyoruz. Projenin tamamı 800 milyon lira. Bir damlanın tarlaya düşmesi için 12 yıldır yoğun çaba harcıyoruz."

Şenöz, 30 bin dekarlık Ergili pompa sulamasının da başladığını ifade ederek, sol sahil sulamasının ise 2019'da bitirilmesinin hedeflendiği bilgisini verdi.Bölgede 310 bin dekar alanın 2019 sonu itibarıyla sulamaya açılacağını belirten Şenöz, "Çiftçilerin gelirinde 5 kata ulaşan artışlar yaşanacak. Tamamen cazibeli sulama olacak. Bölgede çoğunlukla çeltik üretimi var. Bugüne kadar pompayla su çekiliyordu. Bu sulama ile elektrik ve yakıt masrafından kurtulmuş olacaklar çünkü suyu tarlalarına kadar biz götürüyoruz" ifadesini kullandı.

Erol Şenöz, barajla Manyas Kuş Cenneti'ni de koruma altına aldıklarını bildirdi.Baraj yapılmadan önce su seviyesinin bazen sıfıra indiğini, kimi zaman da çok yükseldiğini hatırlatan Şenöz, "Bu da sıkıntılara yol açıyordu. Kuşlar, burada konaklıyor, yuva yapıp çoğalıyorlar. Su seviyesindeki azalma ve yükselmeler kuşları olumsuz etkiliyordu. Baraj, bize göldeki su seviyesini kontrol altında tutma imkanı tanıdı. Çok yönlü bir proje" diye konuştu.

Yarım Asırlık Rüya Gerçekleşecek
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yarım Asırlık Rüya Gerçekleşecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement