Yemen'de Hükümet Yanlısı Gösteri - Son Dakika
Güncel

Yemen'de Hükümet Yanlısı Gösteri

Başkent Sana'da Husi karşıtı gösteriler sürüyor.

29.08.2014 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yemen'in başkenti Sana'da, Husi Hareketi Lideri Abdulmelik el-Husi'nin çağrısıyla sivil itaatsizlik eylemleri başlatan grupları protesto gösterileri sürüyor.

Cuma namazı için Sana'nın Sittin meydanında toplanan hükümet destekçisi göstericiler, Husi gruplar aleyhinde sloganlar atarak, "istikrar ve birliğin sağlanması" yönündeki taleplerini dile getirdi.

Yemen Devrim Gençliği önderliğindeki protestolarda, "Tek ve bir Yemen" mesajı verildi. Gösterilerde parlamenter sistemi destekleyen sloganlar atıldı. Şii Husi grupların popüler söylemi olan imamete bağlı anti demokratik yönetim biçimine karşı çıkıldı.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Yemen ordusundan, "ülke bütünlüğünü tehdit eden oluşumlara yönelik daha kararlı tedbirler almasını" talep eden göstericiler, cuma namazının ardından olaysız şekilde dağıldı.

Yemen'in başkenti Sana'da Husi Hareketi Lideri Abdulmelik el-Husi'nin çağrısıyla sokaklara inen Husiler, "hükümet karşıtı gösteriler" düzenliyor.

Husiler geçen hafta Sana'da bazı hükümet binalarının yakınında çadırlar kurarak, sivil itaatsizlik eylemleri düzenleyeceklerini açıklamıştı. Hareketin lideri Husi de cumhurbaşkanına hükümeti görevden alma konusunda mühlet vermiş, aksi halde ülkedeki durumun daha da kötüleşeceğini söylemişti.

Husilerin talepleri arasında elektrik kesintilerinin sona ermesi, akaryakıta yapılan zamların geri çekilmesi, hükümetin Hadi tarafından feshedilerek Husilere ait 5 bakanlığın da olduğu yeni bir kabinenin kurulması gibi istekler yer alıyor.

Merkezi Yemen'in kuzeyindeki Sa'de kentinde bulunan "Husi Hareketi", İran'ın Kum kentinde eğitim gören Hüseyin Bedreddin el-Husi tarafından 1992'de kuruldu. Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliğini Abdulmelik el-Husi'nin yaptığı Husiler ile Yemen ordusu arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Yüzde 65'ini Şafii mezhebine mensup Sünnilerin oluşturduğu ülke nüfusunun yüzde 35'ini ise Zeydiyye mezhebine mensup Yemenliler oluşturuyor. İmam Meciduddin el-Mueydi, Muhammed el-Mansur ve Dr. Murtaza Mahatvari, Muhammed Abdulazim el-Husi gibi Zeydi otoriteler tarafından "İslam dışı" ilan edilen Husi hareketinin, Şii Caferi mezhebine yakınlığıyla bilinen Carudiyye ekolüne mensup oldukları ve İran tarafından desteklendikleri iddia ediliyor. - Sana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemen'de Hükümet Yanlısı Gösteri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement